Kultur

Tropisk suksess er klar for kulda i nord

– Det er litt vanskelig å sette ord på livet mitt akkurat nå, sier elektronika-artisten Matoma. Nå skal han på miniturné i Norge.

Med tropisk musikk har artisten Matoma gjort suksess verden rundt.

Han heter egentlig Tom Stræte Lagergren og kommer fra Flisa i Hedmark. Nå har han gått fra å lage musikk på gutterommet, til å satse i Los Angeles i USA.

Matoma er ingen ren hobby-musiker. Han har tre års studier fra NTNU i Trondheim. Der tok han bachelor-eksamen i musikk-teknologi og produksjon.

– Takket være utdannelsen vet jeg mer om lyd og rom. Det er viktig for meg å skape et dynamisk og bra lydbilde som låter bra i alle slags høyttalere, sier han.

Han tror god produksjon er en grunn til at musikken hans gjorde det bra på SoundCloud. Det er en tjeneste for deling av musikk. Mange som lager musikk på gutterommet, får sin start på SoundCloud.

Etter hver tok plateselskaper kontakt. I november slapp Matoma sitt første album. «Hakuna Matoma» var ingen fysisk plate, men en spilleliste som skal vokse med tiden.

– Du kan si det er et slags organisk album. Vi lever i en teknologisk verden der alt er under utvikling. Folk vil gjerne at ting skal være lett tilgjengelige. Det passer kanskje ikke alle artister, men selv ser jeg ingen grunn til ikke å gjøre det, sier Lagergren.

Musikken på «Hakuna Matoma» er sommerlig dancemusikk. Sjangeren kalles tropical house. Den er blitt stadig mer populær de siste årene. Norske Kygo, franske Klingande og tyske Robin Schulz er blant navnene innen sjangerne.

Lagergren mener det er naturlig at folk i nord lager slik musikk.

– Det er så store kontraster mellom sommer og vinter her. Folk lengter alltid etter sommeren, og det har vært en kilde for inspirasjon for meg.

For tida oppsøker Matoma kulda i nord. Han har flere konserter i Norge og Sverige, og én i København.

En konsert er i Operaen i Oslo 12. februar. Det gleder han seg spesielt til. For første gang skal foajeen på Operaen brukes som konsertsted for elektronisk musikk.

I april besøker han selveste Coachella-festivalen i USA.

Dette er langt unna hans egentlige plan om å bli musikklærer.

– Akkurat nå er den planen på vent. Det er helt fantastisk å kunne jobbe med musikk. Det er det jeg elsker og brenner for. Jeg tror jeg alltid vil jobbe med musikk. Derfor er det nok ikke helt utenkelig at jeg blir musikklærer i framtida, sier han.

Matomas konserter i Norge

  • 22. januar – Hall Toll, Stavanger
  • 23. januar – Peer Gynt-salen i Grieghallen, Bergen
  • 12. februar – Den Norske Opera, Oslo
  • 13. februar – Studenthuset Rokken, Volda
  • 14. februar – Sjoggfest under Ungdoms-OL, Lillehammer

Siste utgave

På forsiden nå