Kultur

Ufarlig og viktig moro

MGP er en uskyldig og morsom konkurranse. Nettopp derfor er den så viktig, mener ekspert Per Sundnes.

– Melodi Grand Prix (MGP) er viktig nettopp fordi det er så uviktig, sier ekspert Per Sundnes. Han jobber med programmet for kanalen NRK. MGP er også kjent som Eurovision.

Finalen er i kveld (lørdag)

Sundnes mener den uskyldige sangkonkurransen blir som De olympiske leker (OL).

– Dette er en av få arenaer der land kan møtes i fred. Det er så mye ufred og faenskap i verden. Men her kan Aserbajdsjan og Armenia ha garderobe vegg i vegg. Sang og musikk er en brobygger, sier han.

Samtidig har bidrag skapt bråk gjennom tidene. Flere sanger har handlet om politikk. Land har blitt sure på hverandre. Senest de siste to årene har konflikten mellom Russland og Ukraina hatt mye å si for MGP. Men også det mener Sundes er bra og spesielt for MGP.

– Konkurransen er jo så ufarlig. Artister kan skape oppmerksomhet rundt en sak på en ganske uskyldig måte, sier han.

Finalen lørdag er nummer 63. Helt siden 1956 har sangkonkurransen samlet folk over hele Europa. Også land som Israel og Australia får være med. De er også medlemmer av Den europeiske kringkastings-unionen (EBU). Det er EBU som arrangerer MGP.

Nettopp Israel er den store favoritten i år. Landet stiller med et spesielt nummer. Vokalisten Netta kakler som ei høne i sangen «Toy».

Det spesielle er også et viktig kjennetegn for MGP, mener Sundnes.

– På mange måter er MGP overfladisk. Men konkurransen er veldig viktig for dem som er annerledes, sier han.

Sundnes nevner Dana International. Hun var også fra Israel. Artisten vant MGP i 1998. Konkurransen er ofte først ute med å flytte grensene i samfunnet, mener Sundnes.

– Hvis noen hadde sagt året før at en transkjønnet skulle vinne, ville ingen ha trodd det. MGP gjør det unormale normalt, sier han.

14 år senere vant Conchita Wurst fra Østerrike. Den homofile drag-artisten heter egentlig Thomas Neuwirth. Han var kledd og sminket som en kvinne. Men stilte med skjegg.

– MGP er en viktig arena for lesbiske, homofile og transpersoner. MGP er en konkurranse der alle blir godtatt. Den utfordrer oss, mener Sundnes.

Han også at følelsen av fellesskap er viktig blant dem som liker MGP.

– MGP er felles for alle, på tvers av generasjoner. Det finnes ingen nordmann som ikke vet hvem Alexander Rybak er, sier Sundnes.

Rybak vant for Norge i 2009. I år stiller han igjen med låten «That's How You Write a Song». Rybak synger i finalen lørdag.

Siste utgave

På forsiden nå