Kultur

Underholder med krig og romantikk

Hun solgte 4 millioner bøker i serien «Storgårdsfolk». Eva J. Stensrud tar oss med til krigen i Norge i en ny serie.

– Nå håper jeg både nye og gamle lesere henger seg på «Skyggespill», sier Eva J. Stensrud til nyhetsbyrået NTB. Serien foregår da tyske soldater kom til Norge under 2. verdenskrig.

Første bok i den nye serien heter «Besatt». I den blir vi kjent med en kvinne. Hun har fått oppleve krigens stormer på kroppen.

– Den annen verdenskrig er som en gullgruve for en forfatter. Det var en tid med drama, ondskap, svik, samhold, opportunisme. Og ikke minst skyggespill, sier Stensrud til NTB.

Men er det ikke nok som er skrevet om krigen?

– Langt ifra! Det er ting som har kommet fram nå i senere tid. I mine bøker har jeg hatt stor glede av å endre måten å se noe på. Og prøve å forstå hva som var årsaken til at noen havnet på feil side, sier hun.

Yngre folk tror at krig er noe som skjer langt borte, mener Stensrud.

– Men vi har opplevd at det utrolige skjer. Dette er vår nære historie, og kriger raser fortsatt.

Forfatteren har stor respekt for folk som led og mistet mye under 2. verdenskrig.

– Men vi skal ikke være så redde for å nærme oss krigen, sier forfatteren. Hun leser selv alt hun kommer over av litteratur om krigen. Både romaner og faktabøker.

Hun sier at det har vært mye feil i det som har vært skrevet og sagt om krigen.

– Ta det som skjedde i Ringsaker i dagene i april i 1940. Det er mange feil opplysninger om dette. Få vet hvilket helvete folk der opplevde, sier hun.

Handlingen i «Skyggespill» skjer på det sentrale Østlandet, i Oslo, Oppland og Hedmark. Hun ligger allerede flere bøker foran i serien.

– Jeg har skrevet meg fram til bok åtte. Og er klar for 1942, sier forfatteren. Krigen tok slutt 8. mai 1945.

Det kan også komme historier om motstandsfolkene Gutta på skauen i bøkene. Eller om Vidkun Quisling. Han styrte Norge sammen med nazistene under krigen. I «Skyggespill» har forfatteren fått hjelp av tre fagkonsulenter. De skal sikre at detaljene fra historien blir korrekte.

– Men folk skal ikke være redde for å lese for mye fakta. Historie skal først og fremst underholde. Den har både kjærlighet, lidenskap, og spenning fra krim. Og hemmeligheter i familier, sier Stensrud.

Eva J. Stensrud har solgt 4 millioner bøker i romanserien «Storgårdsfolk». Første bok i serien kom i 2001.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå