Kultur

Ut av Bollywood-boksen

Ritesh Batra er klar med filmen «The Lunchbox». Han håper den kan gjøre folk mer opptatt av andre typer indisk film.

Regissør Ritesh Batra vant pris for filmen «The Lunchbox» under filmfestivalen Cannes i fjor. Siden er filmen blitt en suksess. Fredag har filmen premiere på norske kinoer. Da får vi beviser på at Indiske filmer byr på mer enn sang og dans.

– Det finnes flere indiske regissører som prøver å gjøre det samme som jeg. Men det finnes ikke noe miljø som knytter oss sammen. Vi jobber alle for oss selv, forteller Batra.

34-åringen håper filmen hans kan endre dette. Og at den kan bidra til at det blir en indie-bevegelse.

– Da ville det blitt lettere å løfte historiene våre ut i verden, sier han.

Indie brukes om filmer som er produsert av små, uavhengige filmselskaper. Men ordet indiefilm kan bety ulike ting i forskjellige land, skriver nettstedet wikipedia.no.

I USA bruker de ordet indiefilm om filmer som ikke blir laget av de store filmstudioene. I Norge brukes indiefilm om filmer som ikke får støtte fra Norsk Filmintitutt.

Batra studerte og bodde i USA i 14 år. Men han er tydelig på at han er inder i sitt hjerte. Filmen «The Lunchbox» handler om noe som er typisk i byen Mumbai. Batra hadde egentlig planer om å lage dokumentar om dette.

– Utenfor byen finnes et samfunn av 5.000 personer som leverer lunsj. Det er en gammel tradisjon som blir ført viere fra far til sønn, sier han.

Batra forklarer at lunsjmennene har laget et effektivt system. Det ble laget av folk som ikke kunne lese eller skrive.

– Jeg ble helt oppslukt av disse gutta, men bestemte meg etter hvert for å satse på spillefilm, sier han.

«The Lunchbox» handler om en matpakke som blir borte. Det fører til at en ensom frue og en trist revisor begynner å skrive brev til hverandre.

Superstjernen Irrfan Khan spiller revisoren. Han har tidligere spilt i blant annet «The Amazing Spider-Man».

– Han er en fantastisk skuespiller. Så fort han var om bord, endret jeg manus slik at det passet enda bedre til ham, sier Batra.

Filmene som lages i Mumbai, kalles ofte Bollywood-filmer. Filmene er kjent for å ha mye romantikk, sang og dans.

Batra sier at han ble påvirket av Bollywood-filmene.

– Jeg vokste jo opp med dem på 1980- og 1990-tallet. Jeg har heller aldri bevisst prøvd å fjerne meg fra den. Jeg tror bare det er sånn at du må lage de filmene som faller naturlig for deg. Jeg kunne ikke laget noen annen enn denne, sier han.

Batra forteller at det gikk veldig bra da filmen ble vist hjemme i India.

– Filmen ble satt opp i 600 saler i seks uker. Det var en hyggelig overraskelse, sier han.

Han er ikke sikker på hvor mange land som vil vise filmen på kino. Men etter filmfestivalen i Cannes er det blitt flere og flere.

– Alt jeg vet, er at den har dukket opp nye steder hver måned siden Cannes. Israel forrige helg, Hongkong før det, sier Batra.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå