Kultur

– Vi er alle fra bygda

Jorunn Myklebust Syvertsen ville lage en film om bygda. Stemninga, musikken og naturen er viktig i filmen «Hoggeren».

– Jeg har alltid likt små samfunn. Det er ikke laget så mange filmer om bygda i Norge, sier regissør Jorunn Myklebust Syvertsen.

Hun har laget filmen «Hoggeren». Den handler om Anders, som har bodd i Oslo i 20 år. Han ville aldri tilbake til Rukkedalen, der han vokste opp. Men så mister han alt som er viktig i livet.

Derfor vil han være i naturen. Han vil være alene og prøve å finne roen. Han flytter tilbake til den lille bygda i Buskerud. Der hogger han ned trær og skau.

Rollen Anders spilles av skuespiller Anders Baasmo Christiansen. Han er blant annet også kjent fra filmene «Kongens nei», «Kon-Tiki» og «Nord».

Anders får ikke være i fred. Onkelen mener han ødelegger skogen. Andre i familien vil hjelpe ham. De tror de vet hva han trenger. Folkene i bygda har andre meninger om hva han bør gjøre med livet sitt. Egentlig vil han bli forfatter. Det skjønner de ikke. Og de syns han er en idiot som prøver å hogge trær.

– Det er en liten fortelling der stemning, musikk og natur er viktig. Like viktig som historien i filmen, sier Syvertsen.

Hun håper folk ser humoren i filmen. Mange kan drømme og fantasere om naturen. Om hva naturen kan gjøre for dem.

– Filmen ser på dem på en humoristisk måte, sier regissøren.

Men det er ikke en komedie, forteller hun.

– Den handler også om en person som ikke klarer å gjøre det samfunnet forventer, sier hun.

Dette er Syvertsens første lange spillefilm. Flere i familien hennes har roller i filmen. Blant annet tanta og onkelen, som spiller tanta og onkelen til Anders. Den ideen fikk Syvertsen da hun var på middag hos dem. Hun fortalte dem om filmen. De var litt skeptiske til det hun holdt på med.

– Dette vil jeg ha med i filmen, tenkte jeg da. Jeg ville at Anders skulle bli møtt slik. Jeg er glad for at de sa ja til å spille i filmen, sier hun.

Fetteren hennes har også en rolle. Han spiller en som vil ha Anders med i bedriften sin. Anders føler seg fanget, sier regissøren.

– Han har opplevd noe trist. Men folk forstår ham ikke. I stedet møter han folk som tror de vet hva han trenger, sier hun.

Tanta og onkelen ble lettet da de så «Hoggeren». De syns den var bra. Det håper Syvertsen andre også vil synes.

– Vi er alle fra bygda. I hvert fall tror jeg alle vil kjenne seg igjen i filmen. Både i personer og situasjoner, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå