Kultur

Vil skremme med «The Rain»

– Det som skremmer oss mennesker mest, er det vi ikke forstår, sier Jannik Tai Mosholt. Han har laget den første skandinaviske serien for Netflix.

Danske «The Rain» (Regnet) er en overnaturlig spenningsserie i åtte deler. Den får premiere på strømmetjenesten Netflix fredag. Jannik Tai Mosholt har laget serien. Han har blant annet skrevet manus til den danske serien «Borgen». I serien begynner regnet å bli farlig for alt liv.

– Ideen om at noe så livgivende som vann plutselig begynner å fjerne liv. Det var skremmende og spennende for oss. Det forklarer han når nyhetsbyrået NTB treffer ham i Roma i Italia.

– Regnet representerer noe du verken har kontroll over eller skjønner deg på. Vi prøver å fortelle historien gjennom skikkelsenes øyne. Vi viser at de ikke begriper hva som skjer. Det som skremmer oss mennesker mest, er jo det vi ikke forstår, fortsetter Mosholt.

Regner betyr døden. Det skjønner hovedpersonene i det minste snart. Derfor søker de ly i en underjordisk bunker. Så våger de seg ut igjen seks år senere. Da legger søskenparet Simone og Rasmus ut på leting etter andre overlevende.

Mosholt er glad han fikk Netflix med på laget. Det ville vært umulig å lage serien kun for Danmark, ifølge ham.

– Da må du sikte mot et publikum på 1 million, rundt en femdel av befolkningen, sier han.

Netflix har 125 millioner abonnenter. Men det var ikke vanskelig for Mosholt å få til et møte med dem.

– Vi hørte at de ville gjøre noe i Skandinavia. Det var en naturlig utvidelse etter å ha startet i Tyskland, Frankrike og Spania, sier han.

– Jeg tok kontakt og sendte en kort beskrivelse. Jeg reiste over for å snakke med dem i Los Angeles i USA. Der ble jeg bombardert med spørsmål. Da jeg dro fra kontoret, ante jeg ikke hva som kom til å skje. Men beskjeden kom på telefon uka etter: «Vi elsker det og har lyst til å lage det.»

– Hva bestemte Netflix underveis?

– Først og fremst minnet de oss om hva vi hadde solgt inn. Flott var det. For selv har jeg en tendens til å gå meg litt vill underveis. Det finnes 1.000 muligheter. Da er det fint å ha noen ved siden av seg som sier: «Det var egentlig hit du ville.»

– Hva er grunnen til at dansk fjernsynsdrama har gjort det så bra i det siste?

– «Forbrytelsen», «Broen», «Borgen»: Jeg tror alle greide å finne den riktige balansen mellom handling og rollefigurer. Jeg tror mye av grunnen er mindre ressurser. Da må du finne smartere måter å løse ting på. I tillegg virket det som om de hadde et melankolsk mørke som verden var klar for. Det er disse greiene vi prøver å bygge videre på, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå