Kultur

Vin og industri på viktig liste

Noen steder er så spesielle at de får plass på UNESCOs liste. I helgen var det flere som kunne juble.

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste. Lista ble startet i 1972, og er en del av verdensorganisasjonen FN. Den holder oversikt over steder i verden som er ekstra spesielle, og som må tas vare på.

Å få plass på lista betyr ekstra oppmerksomhet. Det kan gjøre at flere turister kommer for å se. Fra før er de vestnorske fjordene på den viktige oversikten. Bryggen i Bergen ble en del av lista i 1979.

Det er selskapet Norsk Hydros anlegg for produksjon av kunstgjødsel på Notodden og Rjukan som gjorde at Telemark fylkeskommune søkte. Men konkurransen om å komme på lista er hard. Likevel nådde industrien fram.

– Dette er en stor dag for Telemark. Det er en ære og et kvalitetsstempel som gir store muligheter, sier en glad og stolt fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen.

Den norske produksjonen av kunstgjødsel er et godt bevart eksempel på den andre industrielle revolusjonen. Det ble brukt elektrisk kraft i industrien. Dette skiftet var med på å forandre Norge.

Også danskene kunne juble. To nye områder i Danmark er med på UNESCOs liste. Det er byen Christiansfeld i Sønderjylland og et jaktområde på Nordsjælland.

Også byen Champagne og distriktet Burgund i Frankrike fikk listeplass. De lager verdenskjent vin. Burgund fikk særlig ros for vingårdene sine.

Siste utgave

På forsiden nå