Norge

150 må slutte i gruvene

Dårlige kullpriser gjør at Store Norske må stenge en gruve på Svalbard. 150 mennesker må slutte i jobben.

Kullselskapet Store Norske på Svalbard må spare enda mer penger. 150 personer må slutte i jobbene sine. Tidligere har hundre mennesker måttet slutte.

Lunckefjell-gruva i Svea på Svalbard ble åpnet i fjor. Men Store Norske har ikke råd til å hente ut kull der. Isteden vil de ha en hvile av driften på inntil tre år. Da vil det ikke bli tatt kull ut av fjellet, skriver Svalbardposten. Samtidig skal Store Norske ha flere inn til å hente kull fra Gruve 7 i Longyearbyen.

– Store Norske har omtrent 100 personer i jobb fra sommeren 2016. Tallet gjelder ved driftshvile i Svea og produksjon på to skift i Gruve 7, skriver styret i Store Norske i en pressemelding torsdag kveld.

Store Norske er eid av staten. I august jobbet det 255 mennesker der, 270 når vikarer er regnet med. Med store kutt betyr det at over 150 mennesker mister jobben i det vesle samfunnet på Svalbard.

– Situasjonen er veldig alvorlig. Det er viktig å fortsette næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruvedriften til Store Norske har vært et bidrag til dette. Samtidig er dette en bransje med et vanskelig marked. Det er også stor risiko, sier næringsminister Monica Mæland om kulldriften. Det skriver nyhetsbyrået NTB,

Klar Tale har skrevet hvordan Store Norske har kuttet tidligere. Og hvilke utfordringer dette vil få for Longyearbyen.

LES MER I VALGAVISA: Last ned valgavisa her

LES OGSÅ: Forberedt på nye utfordringer

Prisen på kull har falt masse. Dermed klarer ikke Store Norske å tjene nok til å drifte Lunckefjell-gruva uten å tape penger.

– Kuttene vil ramme mange hardt. Vi må sørge for at dette skjer så skånsomt som mulig, sier Wenche Ravlo. Hun er direktør i Store Norske.

I april ble det klart at regjeringen går inn med 500 millioner kroner i kullselskapet. Dette var for å sikre fortsatt drift i gruvene på Svalbard. Staten ga penger som lån og de kjøpte eiendom. Det skulle sikre at selskapet skulle driftes ut 2016. Men kullprisene gjør dette vanskelig.

– Vi skal snakke mye med styret og med lokale myndigheter i Longyearbyen, sier næringsministeren.

Hun vil torsdag ikke si når en avgjørelse tas.

– Dette er omfattende sak. Det er for tidlig å si noe om når departements vurdering vil være klar, sier Mæland.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå