Verden

Hvorfor er mensen så vanskelig å snakke om?

I noen land vet ikke jenter hva mensen er. De blir redd når de begynner å blø. De har ikke lært at mensen er naturlig. Det vil den internasjonale mensdagen gjøre noe med.

28. mai er den internasjonale mensdagen. Dette er en årlig merkedag. Dagen skal informere om menstruasjon og bryte ned tabuer rundt mensen. Tabuer er ofte temaer som er vanskelige å snakke om.

Det er flere store organisasjoner som markerer dagen. Blant annet UNICEF. De er en organisasjon som hjelper alle verdens barn.

Berte Marie Ulveseter er landdirektør for Kirkens Nødhjelp. Hun jobber i Tanzania. I Tanzania har mange jenter ikke råd til å kjøpe bind.

– Nesten 50 prosent av elevene er ikke på skolen når de har mensen. Noen er hjemme mange dager. Det er et problem, sier Ulveseter til Klar Tale.

Mange av jentene blir hjemme fordi de bor på landsbygda. Her er det ikke lett å få tak i rent vann, dopapir og bind.

– Mange er skremt for å blø igjennom på skolen. De er redd for å ikke få vasket seg og at mensen skal vises, sier Ulveseter.

En av jobbene til Kirkens Nødhjelp er å dele ut bind som kan vaskes og brukes på nytt.

– Vi jobber med skoler og ungdomsklubber hvor jenter lærer om mensen. Kvinner, menn, gutter og jenter må lære at mensen er naturlig, sier hun.

Ulveseter har jobbet for Kirkens Nødhjelp i mange land.

– Det er ikke bare i Tanzania at mensen er tabu. Den internasjonale mensdagen markeres over hele verden, sier hun.

I Norge synes mange det er flaut å snakke om mensen. Det viser en undersøkelse gjort av organisasjon CARE.

I undersøkelsen svarer 57 prosent at det var flaut å fortelle da de fikk mensen første gang.

– Det skal ikke være slik. Jenter og kvinner skal ha et naturlig forhold til egen kropp og menstruasjon, sier Susanne Lende. Hun er leder for kommunikasjon og politikk i CARE Norge.

Hun vil at jenter og gutter fra tidlig alder skal lære om mensen. Slik at det ikke blir flaut å prate om.

Den samme undersøkelsen ble gjort i 2021. I år var det 11 prosent mindre som svarte at de følte seg skitne når de hadde mensen.

– Dette viser at det nytter å engasjere seg og skape debatt, sier Lende.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå