Verden

Sier de vil angripe Gaza fra bakken snart

Israels hær vil snart angripe Gaza fra bakken. Det sier en talsmann fra Israels hær.

Jonathan Conricus har snakket med nyhetsbyrået NTB. Det skjedde sent søndag kveld. Conricus er fra Israels hær.

Flere land har kritisert måten Israel har reagert på Hamas’ angrep. Blant annet Norge. Conricus sier ingen land kan belære Israel om hvordan de skal reagere. Over 1.000 sivile ble drept da Hamas angrep Israel.

Siden har Israel angrepet Gaza. De har bombet Gazastripen flere ganger. Det blir beskrevet som det kraftige angrepet med bomber noensinne. 2.670 på Gaza var døde lørdag. Og det fryktes at enda flere kommer til å dø. Det er hvis Israel angriper Gaza fra bakken.

Israel har en plan om å ta Gaza by. Det skriver flere medier. Deretter vil de gå etter Hamas. Det er en dødsdom for folk i byen, mener norske eksperter.

NTB spør hvordan Israel kan utføre en slik aksjon. Uten å risikere livene til gislene og sivile i Gaza.

Conricus håper at de sivile lytter til Israels advarsler. Og forlater Gaza.

– Da vil det bli færre sivile tap. Vårt mål er å bryte ned Hamas. Det er vårt strategiske mål. Så vil vi så klart også bringe gislene tilbake. Men det strategiske målet er å kvitte oss med Hamas, sier han.

Han sier de sivile på Gazastripen ikke er Israels fiender. Hamas er fienden.

– Vi angriper hoved-kvarterene deres, og jakter ned kommandantene. Slik vi ser det, er de vandrende lik, sier Conricus. Han snakker om lederne i Hamas. Som planla og utførte angrepet på Israel.

Israel planlegger et angrep på Gaza fra bakken. Det sa Conricus sent lørdag kveld. Israel samler styrker og gjør seg klare militært, sier han.

– Vi er i krig. En krig som vi ikke startet, og som vi ikke ønsker. Men som ble tvunget på oss av det mest alvorlige angrepet på sivile i vår historie.

Flere utenlandske borgere er sperret inne i Gaza. Blant dem er 170 nordmenn. Israel prøver å jobbe med Egypt, USA og andre land for å få dem ut. Det er ifølge Conricus.

– Det har vi ikke lyktes med. Årsaken er at Hamas nekter å åpne porten, hevder Conricus. Hamas nekter sivile og utlendinger i å forlate Gazastripen, sier han.

Han mener humanitære organisasjoner bør fokusere på Hamas. Og ikke gi Israel skylden for de alvorlige følgene.

---

Kort om saken

  • Israel planlegger å angripe Gaza fra bakken. Det er ifølge Jonathan Conricus. Han er fra Israels hær.
  • Et angrep fra bakken er en dødsdom for folk i byen. Det mener norske eksperter.
  • Conricus håper de sivile i Gaza lytter til Israels advarsel. Han ber om at sivile forlater Gaza.
  • Israels mål er å ta Hamas, sier Conricus. De sivile er ikke Israels fiender, ifølge han.

---



Siste utgave

På forsiden nå