Tema

Blir vi syke av lufta vi puster i?

Sår hals, astma og hjerteproblemer. Forurensning påvirker ikke bare jorda vi bor på. Det kan også skade helsen din.

Tre til fire millioner mennesker dør for tidlig hvert år. Årsaken er forurenset luft. Det har Verdens helseorganisasjon kommet fram til.

Andre deler av verden har mye mer forurensning enn vi har i Norge. Men forurensning fører til mer sykdom og dødelighet her også. Her dør flere enn 1.000 mennesker for tidlig hvert år, ifølge Sykdomsbyrde-prosjektet.

Enda flere opplever at de blir sykere. Eller at de får helseplager.

Fyring med ved og bilkjøring gjør lufta uren om vinteren, særlig i byer. I tillegg til mye annet. Hos Miljødirektoratet kan du sjekke luftkvaliteten der du er. Fargen grønn betyr at det er lite forurensning. Lilla betyr at det er svært mye forurensning. Tidligere i januar var det lilla nivå noen dager i Oslo.

– Disse høye nivåene ser vi av og til på vinteren. Det sier Ane Johannessen til Klar Tale. Hun er professor i epidemiologi ved Universitetet i Bergen. Og har god peiling på forurensning.

Johannesen forklarer de høye nivåene. Om vinteren kan et «lokk» av varmere luft legge seg over kald luft nær bakken. Det hindrer kald luft i å sirkulere.

– Når det da i tillegg kommer en del forurensning, blir vi spesielt utsatt, sier Johannesen.

Men hvordan påvirker forurensningen helsa vår?

Over tid kan det føre til lungesykdommer, sier Johannesen. Og hjerte- og karsykdommer. Folk som har sykdommer fra før, som astma eller kols, kan oppleve flere symptomer. Eller at de blir verre på dager med høy forurensning.

– Friske folk kan også oppleve symptomer i luftveiene og plager på dager med mye forurensning. For eksempel hoste, sår hals og irritasjon i luftveiene, sier Johannesen.

Det betyr at du bør være minst mulig utendørs på dager med høy forurensning. Må du være ute? Da kan det hjelpe å ha på munnbind.

– Men det bør være et munnbind som stopper de små forurensnings-partiklene. Et tøystykke eller de enkleste covid-munnbindene regnes ikke som trygge. Du bør heller bruke FFP2-maske. Disse er tykkere, sier Johannesen.

Du bør også lukke vinduer og dører når forurensningen ute er høy. Du kan også bruke luftrenser eller luftfilter hjemme eller på jobb.

---

Dette er verdens mest forurensede byer

  1. Dhaka, Bangladesh.
  2. Dehli, India.
  3. Sarajevo, Bosnia Herzegovina.
  4. Kalkutta, India.
  5. Lahore, Pakistan.
  6. Karachi, Pakistan.
  7. Ulaanbaatar, Mongolia.
  8. Milano, Italia.
  9. Mumbai, India.
  10. Hanoi, Vietnam.

Oslo er på plass nummer 56.

Kilde: IQAir

---



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå