Tema

Flere vanlige familier får klær og ski her

Visste du at barn og unge kan låne gratis utstyr flere steder i Norge? På Skattkammeret i Drammen gir de også bort klær.

Ute er det fullt snøkaos. Inne på Skattkammeret står Stian Nedberg og Andreas Thorset. De er klare for å dele ut utstyr. Hyllene er fylt med klær som passer til vinteren. Ullundertøy og vinterdresser i forskjellige farger ligger klart.

I en boks ligger støvler i størrelse 23. Ved siden av 24. Det passer til barn rundt 1,5 år til 3 år. Støvlene skal gå til barn som trenger det.

Skattekammeret

– En alenemor kom inn før jul. Hun var nervøs for å komme hit. Hun fikk ullundertøy til de fire barna sine. Hun var veldig takknemlig, sier Andreas Thorset. Han er prosjekt-koordinator for Skattkammeret.

Skattkammeret er Kirkens Bymisjon sitt prosjekt. Men det er med i BUA-paraplyen. Lokalene er i gamle Strømsø skole i Drammen.

BUA sitt prosjekt er å låne ut utstyr. Men på Skattkammeret gir de også bort klær. Det kalles Gi det videre. Det er et tilbud til barn og unge i alderen 4 år til 16 år.

– Nå holder vi på å samle inn pent brukte sykler. De deler vi ut fra april, sier Stian Nedberg. Han er prosjektleder for Skattkammeret.

1.713 familier her vært her, sier han. Noen kommer én gang. Andre er her mer regelmessig.

På andre siden av lokalet står utstyret de låner ut. Der er ski og skøyter. Det er til barn opp til 18 år. Men foreldre kan også låne til seg selv. Folk kan låne utstyr i én uke av gangen. Folk kan også låne tursekk, liggeunderlag, telt og sovepose.

Skattekammeret

– Mange barnehager og skoler bruker oss. Da sier de ifra på forhånd hvor mye de trenger, sier Thorset.

Det nærmer seg vinterferie. Da begynner ting å bli lånt ut. Før juleferien var det helt skrapa her, sier Thorset.

Stedet ble mer populært under korona-pandemien. Da ble folk oppfordra til å være mer ute.

Det siste året har vært tøft for mange økonomisk. Skattkammeret merker forskjellen.

– Nøden blir bare større og større, sier Thorset.

Før kom fattige familier for å låne utstyr. Mens nå kommer foreldre der begge er i jobb, ifølge Thorset.

– Vi stiller ingen spørsmål til folk som kommer. Mange synes ikke det er gøy å måtte be om hjelp. Målet er at de skal ha en byrde mindre når de går herfra, sier han.

Før kom fattige barnefamilier. Nå kommer foreldre som begge er i jobb. Det er vondt å se.

—  Andreas Thorset

Thorset sier at han synes arbeidet er givende. Men at de ikke kan tilby en varig løsning. Det er opp til stat og kommune, sier han.

– Det vi driver med her, er plastring. Vi løser noe som er nødvendig akkurat her og nå.

Skattekammeret

Hvor får Skattkammeret alt utstyret fra? De samler inn klær i konteinere. Folk gir bort utstyret sitt. Ellers så kjøper de inn brukt utstyr. Vi kjøper inn med penger vi har samlet inn. Så det meste driftes på frivillighet, sier Thorset.

De har også samarbeidet med Innsats for andre-linjene. Det er et valgfag på skolen. Elevene har hatt innsamlinger. De har også kommet hit og hjulpet oss å rydde, sier Thorset.

Skolesekker har også vært et stort prosjekt.

– Vi delte ut mellom 500 til 600 sekker før skolestart, sier Stian Nedberg.

---

Lån av utstyr

  • Skattkammeret er en del av BUA-ordningen.
  • Det er steder barn og unge kan låne utstyr.
  • Gi det videre er et prosjekt der barn kan få klær og sko.

---


Siste utgave

På forsiden nå