Norge

800 demonstrerte for Førdefjorden

Rundt 800 personer demonstrerte tirsdag utenfor Stortinget. Målet er å få regjeringen til å snu om dumping i Førdefjorden.

Tirsdag demonstrerte rundt 800 personer mot dumping av avfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. De vil få regjeringen til å ombestemme seg i saken.

Flere organisasjoner deltok i demonstrasjonen foran Stortinget i Oslo. Det var blant andre Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Førdefjorden og Vevring miljøgruppe.

Flere politikere holdt appeller. Det gjorde blant andre Ola Elvestuen fra Venstre, Dagrunn Eriksen fra Kristelig Folkeparti, Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne og Heikki Holmås fra Sosialistisk Venstreparti.

Hansson var svært kritisk til dumpingen i fjorden. Han kalte regjeringens tillatelse det dummeste vedtaket han har sett.

– Jeg har jobbet med miljøvern i 40 år. Dette er kanskje det dummeste vedtaket jeg har sett, sa Hansson.

– De vestnorske fjordene er en internasjonal merkevare. De er på lista for verdensarv, og er kåret til verdens beste reisemål to ganger. Førdefjorden er også en nasjonal laksefjord. Bare et rykte om gruvedumping kan skade ryktet for norsk eksport av sjømat, la han til.

Han sier De Grønne vil ta kampen både i Stortinget og lokalt. Men også internasjonalt.

Arnstein Vestre er leder i Natur og Ungdom. Også han viste sinne over at det skal tillates dumping i Førdefjorden.

– Det er fem land i verden som lar gruveindustrien få dumpe avfallet sitt på sjøen. De fire andre er Indonesia, Chile, Tyrkia og Papua Ny-Guinea. Spørsmålet om vi skal la gruveindustrien få kaste problemene sine på sjøen, er et veivalg. Nå må Erna Solberg lytte til folket og velge riktig. Det er ingen skam å snu. Redd Førdefjorden, sa han.

Selskapet Nordic Mining fikk nylig lov av regjeringen til å starte opp gruvedrift i Engebøfjellet. De får også lov til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Det vil gi nye arbeidsplasser i regionen.

Engebøfjellet er det norske fjellet med mest av mineralet rutil. Det er beregnet rundt 250 millioner tonn rutilmalm i fjellet.

Nordic Mining får lov til å fylle fjorden med 4 millioner tonn masse i året. I tillegg får de lov til å tømme store mengder kjemikalier i vannet. Alt liv dø ut i det tre kvadratkilometer store deponiet.

Venstre har tidligere sagt at regjeringen har presset Miljødirektoratet. De ble presset til å gå fra nei til ja til gruvedeponi i Førdefjorden, mener partiet. Også Kristelig Folkeparti har sagt at mye kan tyde på at de ble presset.

Tine Sundtoft er miljøminister. I begynnelsen av mai sa hun i Stortingets spørretime at dette ikke stemte. Også miljødirektør Ellen Hambro sa at de ikke hadde blitt presset.

Energi- og miljøkomiteen behandler nå et forslag fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti. De vil at Stortinget skal ha mer å si i saker om store gruvedrift og sjødeponi. Det blir debatt om saken i Stortinget 2. juni.

LES MER HER: Miljøbevegelsen raser mot regjeringen

Siste utgave

På forsiden nå