Norge

Bra å stille klokka?

Natt til søndag er det tid for å stille klokka igjen. Ikke alle synes det er bra.

Natt til søndag 27. mars stiller vi klokka igjen. Denne gangen stiller vi den framover og går over til sommertid.

Norge og rundt 70 andre land har sommertid. Vi har hatt sommertid i Norge fast siden 1980. Tanken er å spare energi ved å utnytte de lyse kveldene.

Men ikke alle er glade for ordningen.

– Sommertiden forstyrrer søvnmønsteret. De fleste vil klare å omstille seg, men noen vil slite, sier Ståle Pallesen til forskning.no. Han er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen.

Folk kan få problemer med helsa når de mister en time i overgangen til sommertid, ifølge forskning.

– Det kan det være slitsomt å tilpasse seg, siden du mister timer og døgnet blir kortere, sier Pallesen.

Annen forskning tyder på at sommertid kan være årsaken til flere hjerteanfall, ifølge nettstedet Forbes.com. Flere trafikkulykker kan også komme av sommertid, viste en studie fra universitetet i Colorado i USA.

At sommertid virkelig sparer energi, er heller ikke sikkert, skriver Forbes. En studie fra USA tyder på at sommertid sparer betydelig energi. Men en annen, mindre studie i delstaten Indiana tydet på det motsatte. Forskning fra Australia i 2008 viste også at det var lite energi å spare. Og kanskje brukte vi faktisk mer energi.

Også i Norge har vi diskutert saken. I 2013 sa Jenny Klinge fra Senterpartiet at hun mener vi bør ha sommertid hele året. Selv om vintertid er den «normale» tida.

– Kutter vi ut vintertid, kan vi bruke dagene i vinter-halvåret bedre. Det vil være godt for folkehelsa, sa Klinge til avisa Dagbladet.

Hun fikk støtte fra ordføreren i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Der er det svært mørkt på vinteren.

– For oss er dette helt ulogisk. Klokka er ikke fem engang, og det er helt mørkt her nå. Jeg kan ikke fatte at vi skal skur klokka tilbake sånn at det blir mørkere enda tidligere, sa ordfører Cecilie Hansen.

LES MER HER: Derfor stiller vi klokka

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå