Norge

Bruker for mye på skolestart

Foreldre kjøper nye klær, nye sko, ny sekk og en masse nytt utstyr til skolestart. Eksperter ber foreldrene om å tenke seg om.

Mandag skal titusener av 6-åringer møte til første skoledag. Og foreldre løper til butikkene.

– Når det blir så mye som det er nå, påvirker det både miljøet og det sosiale. Alt som skal kjøpes må produseres og påvirker miljøet. Tenk også på hvilket sosialt press vi er med på å skape når alt skal være nytt på alle områder, sier Arild Hermstad til nyhetsbyrået NTB. Han er leder i organisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH).

Foreldre bruker tusener av kroner per barn på skolestart, regner Silje Sandmæl ut. Hun jobber i banken DNB.

– Det eneste du trenger å legge litt penger i til skolestart, er en skikkelig ryggsekk, sier Sandmæl.

– Det kan lønne seg å ta en titt på nettet før du tar med deg barnet ut for å handle. På den måten kan du sammenligne priser, i tillegg se hvor de har det utstyret du tenker passer best til ditt barn. Det kan også være greit å styre de unna de sekkene som barnet vil synes er barnslige om ett år, mener hun.

Pennal, bokbind, matboks og drikkeflaske er ofte like bra uansett pris. Hermstad i FIVH tipper at det ikke er nødvendig å kjøpe alt dette.

– Mange vil finne ut at de allerede har mye av det barna trenger av matbokser, drikkeflasker og skoleutstyr i skuffer og skap. De har bare glemt det. Så sjekk der først. Dernest har foreldre med flere barn lagt unna klær, sekk og utstyr fra de eldste. Men så glemmer de det og kjøper nytt til de yngste. Så sjekk loft og boder, sier han.

Hermstad sier at du også kan høre med andre du kjenner om de har noe du kan arve.

Det selges mye sko før skolene åpner. Skokjedene har delt inn skoene i mange ulike typer. Men det er ikke nødvendig å ha ti slags sko, mener fotterapeut Finn Asmussen.

– Enkelt sett er et par fritidssko og et par joggesko nok. I tillegg sandaler på sommeren og en foret vintersko på vinteren, sier han.

Mange barn får nye klær. Men Hermstad ber oss om å tenke oss om.

– Skolene har et enormt problem med klær og utstyr som blir glemt igjen. Det blir sjelden etterlyst. Trengte vi egentlig disse tingene, når vi ikke engang legger merke til at de er borte? Vi handler dobbelt så mange klær som for 25 år siden, selv om vi ikke trenger mer klær enn før, sier Hermstad.

LES OGSÅ: Fristelser til skolestart

Siste utgave

På forsiden nå