Norge

De skal undersøke skredulykken

Kunne noe vært gjort annerledes da snøskredet traff hus og folk i Longyearbyen?

To personer døde og 11 hus ble ødelagt. Det var resultatet da enorme snømasser raste helt plutselig. Snøskredet i Longyearbyen på Svalbard skjedde 19. desember i fjor. Nå skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurdere om noe kunne vært gjort annerledes. De skal undersøke hva som ble gjort både før og etter ulykken.

– Dette er ikke en gransking. Men departementet har bedt oss om å se etter anbefalinger eller tiltak. Vi håper dette skal bli en nyttig rapport, sier DSB-direktør Cecilie Daae til nyhetsbyrået NTB. Hun sier at det er meningen at de også skal kunne lære av den. Rapporten skal leveres til Justisdepartementet 1. juli.

Tirsdag møtte hun sysselmann Kjerstin Askholt. Folk fra nødetatene og Longyearbyen lokalstyre var også med. De snakket om undersøkelsen. Det kommer til å bli et stort prosjekt.

Sysselmann Kristin Askholt er glad for at arbeidet både før og etter skredulykken skal undersøkes.

– Vi har stått midt oppe i hendelsene fra 19. desember og tiden etter. Det er både viktig og riktig å få dette blikket utenfra. De kan vurdere hva vi gjorde bra og hva vi kan lære av det som skjedde, sier Askholm til NTB.

Det var uvær på Svalbard før snøskredet kom. Forberedelsene til uværet skal sjekkes. Dessuten måten arbeidet ble organisert på da skredet ble utløst, samarbeidet underveis og oppfølging etterpå.

– Hvordan vi gjorde det, vil ikke jeg si noe om nå. Vi skal være åpne og ydmyke for det å lære. Det er utrolig viktig, sier sysselmannen.

Ei to år gamle jente og en 42 år gammel mann døde i rasulykken. Hele byen kom til for å hjelpe da snøskredet kom. Flere ble også gravd fram i live fra snøen.

LES MER HER: Vil lære av skredulykken

LES OGSÅ: Møtte ofrene for skredet

LES MER: Barn døde etter skredet

Siste utgave

På forsiden nå