Norge

Får hjelp av legen til å bytte skole

Flere unge i Oslo vil ikke gå på skoler med mange innvandrere. De skaffer seg attest fra legen for å bytte skole.

Ikke alle i Oslo får plass på den videregående skolen de ønsker seg. Noen elever fra Oslo vest vil bytte skole. De har fått plass på en skole i øst. Men de vil heller gå på skoler på vestkanten. Elevene kontakter skolen.
– Ungdommene sier at de føler de ikke passer inn på grunn av alle innvandrerne ved skolen, sier kilder på skolene i Oslo øst til bladet Utdanning. De vil ikke fortelle navnene sine.
Elevene må ha en attest for å søke om å bytte. Det kan være en attest fra lege, psykolog eller barnevernet. Noen elever kommer tilbake til skolen med attest fra lege. Der står det at de «av sosiale årsaker» ikke kan være elev ved skolen i Oslo øst. Det er ofte de samme elevene som har sagt at de ikke vil gå på en skole med mange innvandrere.
Både Elev-organisasjonen og SOS Rasisme reagerer på at unge har disse holdningene. Margaret Westgaard er avdelings-direktør i utdannings-etaten i Oslo kommune. Hun tror at dette gjelder få elever. Disse elevene skal uansett få nei til å bytte.
– De som får gå på en annen skole, er som regel elever som har vært utsatt for vold fra en annen elev. Noen har blitt mobbet, og vil ikke gå på samme skole som mobberen. Andre er syke og trenger en skole i nærheten av hjemmet eller sykehuset, sier hun.
Elever som går på skoler i øst, trives ikke dårligere enn dem som går på skoler i vest. Det viser undersøkelser. Siri Ulleberg er fylkes-leder for Oslo i Elev-organisasjonen. Hun har selv byttet skole, men fra en skole i vest til en skole i øst.
– Jeg har ikke inntrykk av at det er så vanskelig å få bytte. Jeg er ikke overrasket over å høre at unge i Oslo vest ikke ønsker seg til øst. Slik har det vært i mange år. Flere på vestkanten tror at skolene er dårligere, selv om det ikke stemmer, sier hun.
Ulleberg sier at Elev-organisasjonen ikke ønsker at unge skal ha slike holdninger.
– Det skaper større skille mellom øst og vest i Oslo, og mellom grupper i skolene, sier hun.
Utdannings-forbundet i Oslo vil diskutere saken med utdannings-etaten.
Organisasjonen SOS Rasisme mener at det er viktig at organisasjoner og myndigheter sier fra.
– Vi håper at det ikke blir større etniske skiller i skolen. Det er viktig å få fram at dette skyldes fordommer. Det gir et uheldig signal til andre når elever ønsker å bytte på grunn av innvandrere, sier nestleder Ola Melbye Pettersen.

Artikkelen er fra Klar Tale nummer 26, 9. juli 2009

Siste utgave

På forsiden nå