Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere hovedveier mellom øst og vest

Hvilken vei skal være hovedveien mellom Østlandet og Vestlandet? Det har politikerne lurt på lenge. Nå har de bestemt seg.

Norge

Liker du å kjøre over Hardangervidda? Der går riksvei sju. Mange kjører den veien når de skal reise fra Østlandet til Vestlandet. Kommunene som ligger langs riksvei 7 vil gjerne at det skal være hovedveien. Da vil regjeringen alltid passe på at veien er i orden. Og det kommer folk og penger til bygda.

Andre mener at det er best om riksvei 52 blir hovedvei. Den går over fjellet i Hemsedal. Andre mener Europavei 16 burde bli hovedveien. Den er lengre enn de andre. Men den blir aldri stengt om vinteren.

Nå har regjeringen bestemt seg. I stedet for å velge én hovedvei velger de flere.

– Vi er enige med Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre om å velge flere veier, sier Morten Wold i Fremskrittspartiet (Frp).

• Riksvei 7 skal være hovedvei for personer. Det er den veien regjeringen vil at folk i vanlige biler skal kjøre. Også busser med turister skal kjøre over Hardangervidda.

• Riksvei 52 over Hemsedals-fjellet skal være hovedvei for lastebiler og tunge transport-biler.

• Europavei 16 blir ikke hovedvei. Men den skal likevel gjøres bedre. Og den skal brukes når de andre to må stenge om vinteren.