Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frank Mugisha får Rafto-prisen

Frank Mugisha fra Uganda får Rafto-prisen 2011. Den får han fordi han har kjempet for homofiles rettigheter.

Norge

Frank Mugisha leder organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG). Han får Thorolf Raftos Minnepris. Årsaken er at han har kjempet åpent for de homofiles rettigheter i landet Uganda. I Uganda er det ulovlig og straffbart å være homofil. Det har vært forbudt i mange år. Myndighetene i Uganda skal snart bestemme om homofile skal settes i fengsel resten av livet. Det er hvis de blir oppdaget.

Mugisha har flere ganger blirr truet med å bli drept. Mange liker ikke at han åpent kjemper for de homofile. Andre i SMUG har blitt drept.

– Jeg vil gratulere Sexual Minorities Uganda med prisen. De er modige som arbeider for lesbiske, homofile, bifile og trans-personers rettigheter i Uganda, sier Jonas Gahr Støre. Han er utenriksminister i Norge.

Rafto-prisen er delt ut hvert år siden 1987. I år deles prisen ut for 25. gang. Det skjer på Den Nationale Scene i Bergen 6. november. Prisen ble laget for å minnes professor Thorolf Rafto. Han kjempet for menneske-rettigheter. Prisen gis til personer og organisasjoner som kjemper for menneske-rettigheter.

Biskop José Raúl Vera López fra Mexico fikk prisen i fjor.