Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gjør klar fem rettssaler

Oslo tingrett setter av plass til opptil 400 personer. Det er under fengslings-møtet for Anders Behring Breivik mandag.

Norge

Mandag åpnes dørene for publikum og presse for første gang. Det er under et fengslings-møte for Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I Oslo tingrett er det travelt fredag. Det er etter at Borgarting lagmannsrett bestemte at det ikke lenger var grunn til å holde dørene lukket. Det er under fengslings-møtene i terror-saken.

LES MER HER: Breivik gruer seg

Tingretten jobber med å gjøre klar fem rettssaler. Det er for å gjøre plass til folk og presse. Tingretten tror at mange er interessert i å få se og høre Anders Behring Breivik for første gang. Det er etter at han drepte 77 mennesker 22. juli.

– Vi vet ikke hvor mange som kommer. Men vi har plass til opp mot 400 personer. Det forteller informasjons-sjef i Oslo tinghus Irene Ramm til NTB.

– Dette er helt spesielt. Vi har aldri lagt opp til at så mange skal følge et fengslings-møte tidligere, sier Ramm.

Selve fengslings-møtet skal være i sal 227. Det er en av de største i tinghuset. I tillegg vil det vist bilde og lyd av det som skjer i fire saler til. Det er dersom det blir behov.

Sal 227 og annen sal i samme etasje er først og fremst for pressefolk og overlevende og familiene til de drepte.

Resten av publikum kan følge med fra to saler i åttende etasje.

– Her vil det bli et køsystem. De som kommer først, får plass, sier Ramm.

Det er forstatt ikke bestemt om Breivik får være tilstede i sitt eget fengslings-møte. Politiet har bedt om at han følger møtet via video fra fengselet. Årsaken er at det koster mye penger å ta vare på sikkerheten hver gang Breivik skal fraktes til og fra retten.

Både tingretten og lagmannsretten sa ja til politiets ønske. Men Breiviks forsvarer Geir Lippestad har anket saken til Høyesterett. De bestemmer seg fredag ettermiddag.

LES MER HER: – Breivik bør få møte i retten

Dersom Breivik likevel får komme til tingretten mandag, blir det trolig endringer i opplegget for sikkerheten. Det sier Irene Ramm.

Breivik har så langt sittet 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud. Han får ikke ha besøk av andre enn sine forsvarere. Han får heller ikke ha kontakt med andre fanger. Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt med samme forbud.