Norge

Hva er sankthans?

Over hele landet feires sankthansaften i kveld (torsdag). Hvorfor det, egentlig?

Den 24. juni er det sankthans. Det er en kristen høytid. Den er til minne om at døperen Johannes ble født.

Men i dag er feiring blitt mer folkelig. For mange er det ikke en religiøs tradisjon. Det er en feiring av at det er midtsommer.

Før var sankthans en helligdag i Norge. Det er den ikke lenger. Folk jobber på denne dagen. Mange feirer den fortsatt. Noen tenner store bål. Andre reiser ut i båt. Og mange spiser rømmegrøt og spekemat.

Før trodde folk at natten før sankthans var magisk. De trodde at husdyra ble sterkere hvis de fikk gress som var slått på sankthansaften. Og unge sov med blomster under hodeputa. Da ville de få vite hvem de skulle bli gift med.

Mange la også merke til været på sankthans. Det kunne si noe om hvordan været skulle bli. Regn på sankthans varslet tidlig høst. Det trodde de i fylket Telemark. Tåke betydde dårlige molter, trodde de i Troms fylke.

Noen steder i Norge er sankthans viktigere enn andre steder. Før pleide folk som jobbet i Tønsberg kommune å ha fri dagen etter sankthansaften.

Det ble det slutt på i 2010. Nå krever de å få fridagen tilbake.

– Dette er en gammel tradisjon i Vestfold. Vi ønsker å kjempe for at våre medlemmer skal beholde de rettighetene de har hatt, sier Hilde Sørdalen til Fagbladet. Hun er leder av Fagforbundet i Tønsberg.

Siste utgave

På forsiden nå