Norge

Hva skal Norge bruke penger på?

Politikerne trenger et statsbudsjett for å styre Norge. Klarer regjeringen å få støtte til hvordan de skal bruke pengene våre?

ENIGE? Erna Solberg i Høyre, Trine Skei Grande i Venstre, Siv Jensen i Fremskrittspartiet og Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti. De fire har samarbeidet, men blir de enige om budsjettet?
Publisert Sist oppdatert

Onsdag kalte regjeringen inn til møte om penger. Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) vil forhandle med Venstre og Kristelig Folkeparti. Kan de bli enige om et felles statsbudsjett for Norge?

– Det går i rett retning, men vi må ta møtet og diskutere, sa Helge André Njåstad til nyhetsbyrået NTB før møtet. Han er finanspolitisk talsmann for Frp.

Njåstad sier at det er et stramt budsjett. Det betyr også at mye av pengene ikke kan flyttes enkelt.

– Det er noe av utfordringen. De har strevd og strever med å finne ut hvor de skal hete pengene fra. De må kunne dekke inn det de blir enige om, sier politisk redaktør Berit Aalborg til Klar Tale. Hun jobber i avisa Vårt Land.

Både Venstre og KrF har lagt fram alternative budsjetter. Aalborg forklarer at de er ganske forskjellige fra regjeringens budsjett.

– Venstre har for eksempel ønske om flere skattelettelser, at folk betaler mindre i skatt. Partiet ønsker flere lærere. De vil også ha igjennom et grønt skifte. Venstre foreslår å hente penger fra klimaavgifter. Men KrF vil skaffe ekstra penger fra godteri, sier Aalborg.

KrF vil øke avgiften på brus, godteri, bil, drivstoff og alkohol. Slik skal de betale for mer til barnefamiliene. KrF har foreslått å bruke 2 milliarder kroner til dette. Det skal brukes på blant annet trygd, barnehage, skole og kontantstøtte.

Begge partier ønsker også å gi tilbake støtte til frivillige organisasjoner. Regjeringen kuttet i sitt budsjettforslag millioner. De vil ikke lenger støtte organisasjoner som 4H.

– Det å øke avgiftene er vanskelig å få til, sier Aalborg.

Hun erfarer at partiene isteden vurderer å hente ut mer fra statlige bedrifter. Dette er penger som bedriftene gjerne heller skulle hatt til videre drift.

Frp sier at utfordringen er å finne penger nok.

– Det er ingen enkle penger i skjulte skuffer i Finansdepartementet. Hvis vi bruker mer på ett område, må vi bruke mindre på et annet. Eller finne fornuftige måter å få inn mer penger i statsbudsjettet på, forklarer Helge André Njåstad i Frp.

KrF sier regjeringen må komme med mer før de fire partiene kan bli enige. Men Aalborg tror de ender med et felles budsjett.

– Hva skjer hvis de ikke blir enige?

– De bør bli enige før fristen mandag. Men det har hendt at regjeringer har skjøvet budsjettet til neste år om de ikke blir enige, sier Aalborg.

Budsjettfristen for partiene er satt til mandag 20. november. 4. desember skal stortingspolitikerne diskutere det endelige statsbudsjettet, før det vedtas.