Norge

Ingen selvfølge å bytte julegaver

Det er ikke alltid like lett å kjøpe julegaver. Husk byttelapp dersom varen må leveres tilbake.

I desember handles det for rundt 48 milliarder kroner. En del av disse pengene brukes i julehandelen. Men det finnes ikke tall på hvor mye gavene som byttes, er verdt. Det viser tall fra Hoved-organisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH).

Du får ikke automatisk rett til å bytte eller angre på noe du har kjøpt. Men som oftest lar butikken deg bytte varen. Men da bør du har kvittering eller byttelapp.

– Det er vanlig at butikken gir en bytte-rett. Så mitt råd er at folk må ta vare på kvitteringen. Eller så må de be om byttelapp, sier Brit Ingvild Holmem. Hun er kommunikasjons-rådgiver i Forbruker-rådet.

De fleste vanlige gaver kan byttes i butikken etter jul. Det er gaver som klær, bøker, DVD-er, smykker og leker. Det er lurt å spørre hva slags bytte-regler butikken har når du kjøper gaven. Husk å be om byttelapp. Da vet mottakeren hvor gaven er kjøpt, og at det er avtalt at den kan byttes. Det er også lurt å huske at du ofte ikke får byttet undertøy, såper og varer som er spesielt ømfindtlige. Det blir det som regel opplyst om i butikken eller på varen.

Det er også egne regler for varer som kjøpes på salg. Du får kanskje bytte en mikrobølge-ovn eller brødrister som du har kjøpt på salg. Men da har du i tilfelle bare rett til å bytte varen mot en annen vare. Du får ikke pengene igjen.

– Ofte er det ikke så enkelt å bytte salgsvarer. Det kommer helt an på reglene i butikken. Spør derfor hvilke regler butikken har, sier Holmem.

Det er også vanlig å kjøpe julegaver på internett. Da har du rett til å angre på kjøpet. Det har du ikke i vanlige butikker. Angre-retten gjelder også dersom du kjøper noe på postordre eller gjennom telefonsalg. Da skal det følge med et skjema. Det gir deg rett til å klage innen to uker. Dersom det ikke følger med et slikt skjema, har du hele tre måneder på deg for å angre.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå