Norge

Nå kan du bytte gavene

Fikk du to like bøker på julaften? Eller vil du bytte det kløende skjerfet i noe annet? Nå har du sjansen.

Kanskje fikk du gleden av å pakke opp to like bøker på julaften. Eller fikk du et plagg du frivillig neppe ville oppdatert garderoben med? Da har du nå muligheten til å bytte gaven i noe annet og bedre.

Butikkene åpner endelig etter juledvalen. Mange barn og voksne er kanskje misfornøyd med fangsten under juletreet. Fra i dag (mandag) har de mulighet til å bytte gavene sine. Bytteretten i romjula er ikke bestemt i noen lov. Men det har vært vanlig lenge blant butikkene. Tanken er at du skal kunne bytte en vare mot en annen. Men butikkene kan også sette betingelser for bytteretten din.

– Hvis du ikke har med kvittering eller byttelapp, har du ikke noe krav på å få byttet varen din, sier Ingeborg Flønes til nyhetsbyrået NTB. Hun er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Hun sier at det også er viktig å passe på tiden når du skal bytte julegavene. Etter nyttår kan det nemlig være for sent å bytte. Hvis du ikke er sikret med gode betingelser på byttelappen.

Forbrukerrådet anbefaler også å ta godt vare på den originale emballasjen.

– Gaven bør være i samme stand som da du fikk den. Meningen er at butikken skal kunne selge den videre. Derfor er det viktig at du kan gi tilbake originalemballasjen også. Sjekk hva som står på byttelappen, sier Flønes.

Når du bytter en gave har du ikke rett på pengene tilbake. Men alle kan be om en tilgodelapp. Tilgodelapp er en service fra butikken. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Det sier Forbrukerrådet.

Hvis gaven er bestilt via internett, har du rett til å få pengene tilbake. Fristen er fjorten dager etter at varen er mottatt av kjøperen.

– Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Er den kjøpt på nettet, kan det hende at du fortsatt har angrerett, sier Flønes.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, sier Forbrukerrådet. Men da må det stå på nettstedet. Hvis du skal bruke angreretten, er det viktig å huske å gi skriftlig melding til selger. Du må også betale det det koster å sende varen tilbake.

– Når du kjøper ting på nett følger det ofte med et delvis utfylt angreretts-skjema. Det er det viktig å ta vare på. Det fungerer som en byttelapp, sier Flønes.

Dersom et slikt skjema ikke er med i pakken, har du hele tre måneder på deg til å angre.

LES MER HER: Det verden ønsker seg til jul

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå