Norge

Nekter å følge Facebooks regler

Norges største avis mener Facebook har fått for mye makt. Nå får avisen støtte av statsministeren.

Mange millioner mennesker bruker Facebook hver dag. Nettsamfunnet er også veldig viktig for aviser og andre medier. Men Facebook har spesielle regler for hva folk har lov til å legge ut. Bryter folk reglene, fjerner Facebook det de legger ut. De kan også utvise personer fra Facebook i flere dager. 

Facebook godtar ikke bilder av nakne mennesker. Det er et stort problem, mener avisen Aftenposten. Facebook tillater ikke et veldig kjent bilde fra krigen i Vietnam på 1970-tallet. Det viser flere barn som løper og gråter på en vei. En jente er naken. De løper fra krigen og bruken av bomber med napalm. Napalm er væske som brenner på huden. Det ble brukt under krigen. 

Aftenposten og andre har prøvd å legge bildet ut på Facebook. Men Facebook har fjernet det. Nå har Aftenposten fått nok. Avisen bruker hele forsiden av fredagens avis til å protestere. Sjefen i avisen heter Espen Egil Hansen. Han har skrevet et langt brev til sjefen i Facebook. Han heter Mark Zuckerberg.

– Hør, Mark, dette er alvorlig. Først lager dere regler som ikke skiller mellom barnepornografi og berømte krigsbilder. Så bruker dere reglene uten å tenke dere om. Deretter fjerner dere også kritikk av og debatt om avgjørelsen. Og straffer den som våger å kritisere, skriver han.

Hansen mener Facebook misbruker makten de har.

– Napalmjenta er det mest berømte fotografiet fra Vietnamkrigen. Her spilte mediene en viktig rolle. De fortalte andre historier om krigen enn myndighetene. De skapte en endring i hva folk tenkte om krigen. Det førte til at den tok slutt. De bidro til en åpnere og mer kritisk debatt. Det er slik et demokrati må fungere, skriver han.

Hansen får støtte av statsminister Erna Solberg. Fredag morgen la hun ut bildet fra Vietnam på sin Facebook-side.

– Facebook gjør feil når de fjerner slike bilder, skriver hun. Det skriver avisen Dagens Næringsliv.

Statsministeren sier bildet er viktig.

– Her ser vi et bilde som har vært med på å forme historien i verden. Et bilde av et vettskremt barn som flykter fra krig. Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at alle hjelper til med å kjempe vold og overgrep mot barn, skriver hun.

Siste utgave

På forsiden nå