Norsk

Anna fra Polen er en av dem som velger å bli i Norge

Anna Bieniek kom til Norge som turist og siden au pair. Hun er en av polakkene som velger å bli.

Aldri før har så mange innvandrere blitt norske. I fjor fikk Norge 41.100 nye statsborgere. Klar Tale har snakket med noen av dem.

– Jeg jobbet hos en dansk familie, faktisk. I Lillestrøm, sier Anna Bieniek til Klar Tale.

Hun er en av Norges ferske statsborgere. 28-åringen kom til Norge som au pair. Hun har bodd her i åtte år.

Det bor mange polakker i Norge. De kommer ofte hit for å jobbe. Etterpå reiser mange tilbake til Polen. Men Bieniek er en av dem som blir værende.

– Jeg kommer fra en småby mellom Gdansk og Warszawa i Polen, sier hun.

I Norge bodde hun først i Lillestrøm og i Oslo. Deretter flyttet hun til stadig mindre steder. Stavanger, Haugesund og til slutt Stord i Vestland. Der har hun både hund og hest. Hun jobber som kjøkkensjef i Trøndelag.

Å jobbe er viktig for å lære norsk, mener hun. Selv startet hun med å lære språket med én gang. Deretter jobbet hun seg inn i matbransjen. Bieniek startet som servitør.

Det var ikke tilfeldig at Bieniek valgte Norge. Hun besøkte først landet som turist.

– Norge stjal hjertet mitt, sier hun.

Her passet det fint å drive med hest. Hun hadde hest i Polen, og den fikk hun hentet til Norge. Også mannen hentet hun hit fra Polen.

Bildet viser Anna Bieniek som rir.

– Jeg spurte om han ville flytte til Norge med meg. Han sa «ja», sier hun. Nå er han i gang med å lære seg norsk, men bruker ofte engelsk i jobben.

Det er blitt lov med dobbelt statsborgerskap. Bieniek velger å beholde det polske. Hun synes det er en trygghet slik verden er blitt. Både krig og pandemi har fått henne til å tenke over dette.

– Under pandemien stengte land grensene sine. Folk som jobbet i Norge, slapp ikke inn, sier hun. Dessuten er det en trygghet å ha to statsborgerskap, mener hun. Skal hun ut å reise, og noen skjer, så skal to land kunne hjelpe.

– Skulle vi få barn, så blir de også norske, sier hun.

Det tok lang tid å få statsborgerskap, synes hun. Flere tester og mange års ventetid. Nå venter hun på det røde passet fra politiet. Rundt 1,5 år tok prosessen til sammen, sier hun. Men nå skal alt være i orden.

– Hva jeg savner med Polen? Polsk mat, svarer hun raskt. Den hjemmelagde hos mamma og pappa.

Nå er det lenge siden hun har reist til Polen. Både pandemi og en krig i nabolandet Ukraina har stoppet henne. Det har blitt mye bruk av telefon og Skype. Bieniek planlegger en tur snart.

– Da skal jeg bare kose meg i Polen, sier hun.

Mer fra Norsk

Siste utgave

På forsiden nå