Vi kjøper stadig mer fete varer som bacon, smør og fløte her i landet. Også egg og kylling er veldig populært. Flere dietter sier at folk bør spise lite karbohydrater. Karbohydrater er det mye av i mat som hvitt brød, pasta og ris. Slike dietter får skylden for det økte salget. Det skriver avisa Aftenposten.
Flere og flere unngår mat med mye karbohydrater. Hensikten er å slanke seg. Slike dietter kalles lavkarbo-dietter.
– Hittil i år har salget av Stjernebacon og Skogsbacon økt med 113 tonn. Det er en økning på 15 prosent i forhold til i fjor, sier Nina Sundqvist til Aftenposten. Hun er kommunikasjons-direktør for Nortura. De selger kjøtt.
LES MER HER: Rådyrt med sunn mat
Så langt i år har produsenten Gilde solgt 866 tonn bare av disse to merkene med bacon. Salget kan ende opp med totalt 1,2 til 1,3 millioner tonn i løpet av året.
– Vi har ikke studert om lavkarbo-dietter er årsaken til det økte salget. Men vi vet jo at bacon er med i disse, sier Sundqvist.
Hun sier at selskapet ikke har telt akkurat hvor mye egg de har solgt. Men de ser at de også selger mer av dette.
– Vi tror at flere spiser egg og bacon både til frokost og lunsj.
LES MER HER: Savner sunn og variert mat
Fett er populært blant de som slanker seg med lavkarbo. Også salget av smør, kremfløte, seter-rømme og crème fraîche økte kraftig første halvår i år. Det sier meieriet Tine.
– Alle disse produktene er viktige i en lavkarbo-diett, sier Hege Holter Brekke. Hun er konsern-direktør i Tine.
Salg av meieri-smør har økt med nesten 12 prosent så langt i år. Mye av dette er fordi folk velger smør istedenfor margarin.