Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal lære deg å sove bedre

Har du problemer med å sovne? Snart kan du få behandling på nettet- helt gratis.

Norge

Personer som sliter med søvnen skal få hjelp. Folkehelse-instituttet (FHI) vil tilby et gratis program på internett. Det er til hjelp for personer som over tid sliter med søvnen.

Forskere har selv testet programmet. Forskere fra FHI, Universitetet i Bergen og Universitetet i Virginia i USA har vært med. De mener det fungerer bra på kroniske søvnproblemer, kalt insomni. Det skriver avisa Dagbladet.

– Søvnvansker er langt vanligere enn vi gjerne tror. Det har også blitt et problem for folkehelsen for flere, sier Børge Sivertsen ved FHI. Han er seniorforsker og spesialist på søvn.

Behandlingen på internett skal foregå i seks uker. FHI håper at behandlingen blir klar i løpet av kort tid. Da skal den kunne brukes av folk i Norge. Folk som bruker den, vil ikke være i kontakt mer terapeuter. Dermed koster det lite å behandle mange.

Norske studier viser at søvnmangel koster samfunnet omtrent 7 til 8 milliarder kroner hvert år. Årsaken er blant annet fordi folk blir sykmeldt eller ikke lenger kan jobbe.

Det blir stadig flere som sliter med å få sove. Andelen voksne med problemer med søvnen har økt fra 10 til 15 prosent. Det har skjedd på ti år. Hver tredje ungdom sliter med søvnen. Den vanligste behandlingen nå er sovemedisiner. 430.000 mennesker brukte sovemedisin i fjor. Det viser tall fra Reseptregisteret, ifølge nyhetsbyrået NTB.