Norge

Slik bør ungdommer integreres

Unge flyktninger må bli en del av det norske samfunnet. 150 ungdommer har vært med på et prosjekt.

Integrerings-prosjektet Sammen er en suksess. Det burde alle norske kommuner bruke. Det viser en fersk undersøkelse.

Over 11.000 ungdommer kom alene til Norge. Dette var fra 2010 til 2017. 7.000 av disse ungdommene får bli i Norge. Men det blir en utfordring for de unge å bli en del av miljøet der de bor. Før det har de vært igjennom en lang flukt og lang ventetid på asylmottak.

– Norske ungdommer og unge flyktninger har få steder de kan møtes sammen. Uten er det vanskelig å bli kjent, sier forsker Berit Berg ved NTNU.

Sissel Aarak er programsjef for prosjektet Sammen. Hun jobber i SOS-barnebyer. Aarak sier at ungdommene må finne ut av dette sammen. Engasjert, norsk ungdom sammen med unge flyktninger.

– Ungdom er ungdom uansett. De ønsker seg venner og en god fritid som gir mening. Da finner de sin plass. Det har vi fått til å fungere, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Prosjektet ble startet opp i tre kommuner. Det skjedde for ett år siden. Nå har 16 andre kommuner fått tilbud om det samme. Berg ved NTNU har undersøkt prosjektet. Hun mener det er en suksess for integrering. Dermed bør det inn i alle kommuner der det bor unge flyktninger.

Prosjektet fungerer slik:

Det lages grupper med seks ungdommer. Tre av dem er folk fra lokalmiljøet. Tre er unge som har flyktet alene til Norge. Gruppa skal planlegge og lage noe sammen. Det gjør de ut i fra hva de er interessert i og ideer. De bestemmer selv hva deres prosjekt er.

Kommunen skal hjelpe med veileder. Slik skal de sørge for at ungdommene kan holde kontakten etter prosjektet.

Til nå har over 150 ungdommer vært med. De har funnet hverandre. Ungdommene har holdt på med alt fra plantedyrking, matlaging, boksing og street art ( gatekunst). Noen har vært på klatrekurs, laget en danseforestilling eller spilt inn musikkvideo. Det forteller SOS-barnebyer.

Det fungerer fordi alle får noe igjen for å bli med, mener Berg.

– Flyktningene får trening i språk. De møter miljøer av norsk ungdom der de bor. De norske lærer noe om hva flyktningene kan og er interessert i, sier Berg.

Prosjektet gjør også at flere blir dratt med. Det gjelder enkeltpersoner, folk der de bor og hele samfunnet. Da blir flere kjent med hverandre. Dermed føler de at de er en del av stedet der de bor.

90 av ungdommene feiret tirsdag prosjektet. Der var også kulturminister Trine Skei Grande, skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå