Norge

Slik foregår valget

Din stemme teller, men vet du hvordan? Her er 10 ting du bør vite om stortingsvalget.

Valget er i gang! Søndag kan folk stemme i mange kommuner. 173 kommuner har to valgdager. Resten av Norge kan bare stemme mandag 11. september.

Her forklarer vi valget i 10 punkter:

1. Vi stemmer inn personer på Stortinget

Det er valg annethvert år. I 2015 stemte vi på dem som skal styre i kommuner og fylker. I år stemmer vi på dem som skal styre hele Norge. Politikerne på Stortinget stemmer over politikk for Norge. Det er 169 plasser på Stortinget.

2. Personer til Stortinget velges fra fylkene

Norge er delt opp i 19 valgdistrikt. Det er de 19 fylkene våre. Stemmen din teller for politikere i fylket ditt. Bor du i Tromsø? Da hjelper du politikere i Troms inn på Stortinget.

3. Stemmen din teller der du bor

Norge har et folkeregister. Det forteller hvor du bor. Stemmen din teller i dette fylket. Er du student i Bergen, men folkeregistrert i Stavanger? Da må du ha stemt på forhånd. Fristen var 8. september.

4. Du kan stemme hvor du vil i kommunen

På valgdagene må du stemme i kommunen der du står i Folkeregisteret. Studenten fra Bergen må altså reise til Stavanger for å stemme 10. eller 11. september. Det er ikke nøye hvor du stemmer i kommunen. På valgkortet står nærmeste sted ved der du bor.

5. Du trenger ikke ta med valgkortet

Det går raskere å stemme med valgkort. Men det eneste du trenger er gyldig bevis på hvem du er. Ta med pass, førerkort eller bankkort med bilde.

6. Du kan stemme fram til klokka 21

Stedene du kan stemme har ulike åpningstider. Men alle valglokaler må være stengt klokka 21 mandag. Mediene har ikke lov å si noe om hvem som har fått stemmer før klokka 21. Kanalen NRK brøt denne regelen for to år siden. De fikk en bot.

7. Du kan velge ikke å stemme på noen

Det finnes stemmesedler uten partier og navn på. Det kalles en blank stemme. Den viser at du har stemt, men ikke støtter noen av partiene. I 2013 kom det inn 13.000 blanke stemmer.

8. Stemmeseddelen er en liste

Stemmesedlene er inne i båsene der du stemmer. På arkene står partiets navn. Under står en liste med navn på personer. Partiene bestemmer selv hvem som er på lista i de ulike fylkene. Den øverste på lista kommer først inn på Stortinget. Får partiet nok stemmer i fylket, kommer andremann på lista inn på Stortinget. Og så videre. Du kan endre på lista. Du kan endre tallene / rekkefølgen. Du kan stryke personer.

9. Det skal ikke være forskjell på fylkene

Både folketall og areal teller. Det skal ikke være slik at fylkene med flest folk får nesten alle plassene på Stortinget. Derfor brukes det spesielle regnestykker. De bestemmer hvor mange fra hvilket fylke som får en plass.

10. I år er det også valg til Sametinget

39 politikere velges til Sametinget. De jobber for saker som er viktig for samene i Norge. Det finnes egne regler for hvem som kan stemme. Du må vise at du har samisk bakgrunn. Du må melde deg inn i Sametingets valgmanntall. Du stemmer samtidig som du stemmer til stortingsvalget.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå