Norge

Slik skal jenter velge teknologi

– Teknologi er veldig spennende, sier Isabelle Ringnes.

Vi lever med teknologi rundt oss, både på fritida og på jobben. I framtiden blir det enda mer teknologi. Snart kjører bilene på veien selv. Roboter deg lån i banken. Nylig fikk en robot til og med statsborgerskap i Saudi-Arabia.

Vi har bare ett problem: Mange jenter velger bort teknologi. De tar ikke utdanningene og søker ikke på jobbene.

Det er det mange som vil gjøre noe med. Én av dem er Isabelle Ringnes. Hun var med og startet nettverket TENK. I dag har de arrangementer for unge jenter hvert år. Målet er å vise hva teknologi har å tilby av muligheter.

– Jeg synes teknologi er kjempespennende, sier hun til Klar Tale.

Hun mener jenter trenger flere rollemodeller. Teknologi er mye mer enn gutter i 20-årene som koder i kjelleren.

– Samfunnet trenger flere som jobber med teknologi. Vi trenger flere kvinner. I dag er det mange menn som har slike jobber. Jenter må bli med og forme framtiden, sier hun.

Teknologi er et smart valg, mener organisasjonen NHO. De snakker for bedrifter i hele Norge. I dag (tirsdag) arrangerer flere universiteter en egen dag om jenter og teknologi. Det skjer i Oslo, Trondheim og Steinkjær. NHO har et eget prosjekt med samme navn. I Oslo skal det handle om tema som koding, romfarts-organisasjonen NASA og spill.

Men hva menes med teknologi? Mange vil kanskje tenke på data og smarttelefoner. Teknologi er egentlig å løse et problem. Det er kunnskap som skal være nyttig, ifølge nettstedet Store norske leksikon. Teknologi er ikke noe nytt. Mennesker har alltid funnet løsninger på praktiske problemer.

NHO har laget en liste. Den viser noen av jobbene som handler om teknologi. Organisasjonen nevner ingeniører, elektriker, teknisk tegning og fysiker. Og jobber med data og programmer, selvsagt.

– Teknologi er også kreativt. Du kan for eksempel jobbe med webutvikling. Du kan jobbe med olje, helse og fornybar energi, sier Ringnes.

I fjor sendte NHO prosjektet Jenter og teknologi ut på turné i Norge. Damer i forskjellige yrker fortalte unge jenter på skolene hva de jobbet med. Ringnes var også med på turneen.

– Noen jenter er veldig interessert i teknologi, men mange er ikke det, sier hun. Likevel fikk de vekket litt interesse. De fikk svart på spørsmål fra jentene. Kanskje er det dette som skal til?

– Jenter har store muligheter. De er flinke i matematikk, de er kreative, sier Ringnes. For mange unge er det viktig å følge flokken, mener hun.

– Det finnes desverre ikke nok synlige rollemodeller for jenter innen teknologi. Og dem må vi ha flere av, sier Ringnes.

Det hjelper å satse. Det har Jenteprosjektet Ada gjort i 21 år. Målet var å få flere kvinner til å studere IKT ved universitetet NTNU. Det har de klart, ifølge Universitetsavisa. IKT handler om teknologi innen informasjon og kommunikasjon.

Siste utgave

På forsiden nå