Norge

Småspising tar over for måltider

Vi spiser mindre, men oftere. Det kan gjøre at vi spiser mindre sunt.

Müslibarer, smoothies eller en håndfull nøtter. Denne måten å spise på er blitt en trend i hele verden. Slik snacks mellom måltider er også populært i Norge.

Småspising mellom frokost, lunsj og middag øker verden over. Det viser flere undersøkelser. Såkalt snacking kan ta helt over for måltider for særlig unge.

Mange vil kjøpe sunn snacks, viste en rapport fra 2014. To år senere endret trenden i USA seg fra store til mindre mellom-måltider. Flere kjøpte heller sunn mat og frukt enn snop og kosemat. Likevel kjøper de fleste snacks som er søtt og usunt.

90 prosent av amerikanerne småspiste mellom måltidene mange ganger hver dag. 7 prosent av disse igjen spiste ikke tradisjonelle måltider lenger. De spiste bare snacks hele dagen.

Også i Norge har det blitt mer utvalg av mat og drikke som mellommåltider. Nordmen velger bort usunne varer. Og vi spiser mer småmat utenom de store måltidene. I Europa er det yoghurt, frukt og grønnsaker som er mest populært å spise ekstra.

– Det er særlig de yngre som gjør dette. De spiser mer på farta. Vi ser også en tendens til at folk faktisk spiser mer mellom måltidene enn de tror, sier Veronika Skagestad i TINE til nyhetsbyrået NTB.

Hun mener folk kan ha misforstått begrepet «snacking».

– I Norge forbinder vi dette med å spise noe usunt. Men snacking er alt som spises eller drikkes mellom måltidene. Eller som en erstatning for eller i tillegg til et måltid, sier Skagestad.

Dermed er det også fort gjort å spise mer enn du tror. Fruktfatet frister på jobb. Vi kjøper en caffe latte på vei til trening. Etter trening fyller vi på med en energibar eller proteindrikk. Selv om det ikke er direkte usunt, er også dette energi og kalorier.

Spørsmålet er om småspisingen også i Norge kan overta for måltidene. Knut-Inge Klepp tviler på det. Han er professor i ernæring ved Folkehelseinstituttet. Klepp ser at barn og unge ofte spiser mellom lunsj og middag.

– Det spiller ikke så stor rolle om du spiser tre eller seks måltider om dagen. Det viktigste er at måltidene samlet sett dekker behovet og ikke gir for mye energi. Vi ser for eksempel at de som ikke spiser frokosten hjemme, ofte velger mer usunne alternativer seinere på formiddagen, sier han.

Et av funnene i Norge har vært at drikkepauser har erstattet røykepauser. Folk drikker selv om de ikke er tørste og småspiser uten å være sultne. Det er kos, det er sosialt og vi har råd til det, viser en undersøkelse. Men det gjør oss tjukkere.

– Slik snacks er en av de viktigste årsakene til at vekten sakte, men sikkert øker hos nordmenn. Snacks bidrar med mer energi enn vi egentlig trenger. Spiser du tre-fire måltider om dagen er det få som trenger ekstra snacks, sier Klepp.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå