Norge

Turisme skader norsk natur

Hvert år kommer tusenvis av turister til Norge. Men er det bra for miljøet?

Søndag skjedde det nesten en katastrofe i en av Norges mest kjente turist-attraksjoner. Cruise-skipet «Spirit of Adventure» slapp ut olje og diesel i Geiranger-fjorden. Fjorden ligger i Møre og Romsdal. Den står på UNESCOS liste over steder som er viktige for menneskeheten. Ett sted i fjorden nådde oljen land. Mellom 100 og 200 meters strandlinje ble tilsølt av olje.
Ingeborg Gjærum tar hendelsen i Geiranger veldig alvorlig. Hun er nestleder i miljø-organisasjonen Natur og ungdom.
– Nå er det viktig å se på om om reglene må skjerpes. Det er også viktig at vi lærer noe av det som har skjedd. Man bør se på om sikkerheten er bra nok. Det må den være for å slippe cruise-skip inn i områder som er så sårbare for forurensing, sier Gjærum til Klar Tale.
Hvert år seiler 150 turist-skip inn Geiranger-fjorden. Alle har diesel og olje om bord. Neste gang det skjer en lekkasje, kan følgene bli mye større.
Gjærum sier at turisme i Norge ofte sliter på naturen.
– Når folk reiser hit, så forurenser de. Det skjer enten de bruker fly, bil eller båt. Det er ikke noe tvil om at turismen kan true miljøet, sier hun.
Men flere i turist-næringen prøver å gjøre skaden på naturen og forurensningen så liten som mulig.
– De satser på økt turisme. Da er det viktig at de tar vare på det turistene skal se på. Og det vi vil vise fram, sier hun.
Vakre områder i hele Norge står i fare fordi turistene gjerne vil se dem. Det gjelder spesielt lengst nord.
– Den største risikoen på Svalbard er et stort utslipp av olje fra en båt. Vi har utstyr til å fange opp oljen. Men det er store avstander på Svalbard. Derfor vil ta veldig lang tid å komme fram til et ulykkes-sted. Det kan skade spesielt hekkende sjøfugl som det er mye av her, sier Stein Tore Pedersen. Han er reiselivs-rådgiver hos Sysselmannen på Svalbard.
I 2007 ble det forbudt å bruke tungolje på cruise-skipene på øst-siden av Spitsbergen. I 2015 kan det bli forbudt å bruke tungolje også på Nordvest-Forlandet og Sør-Spitsbergen. Tungolje blir liggende som store oljeflak i sjøen. Andre oljer løser seg opp på 24 timer dersom det skjer et utslipp i havet.
På Svalbard er det i tillegg forbudt å være i sårbare områder. Det er for å beskytte dyrene og plantene. Det hindrer også at kulturminner blir ødelagt.
Det er ikke bare Norge som rammes av at folk reiser mer.
I Australia er myndighetene bekymret for det populære landemerket Ayers Rock (Uluru). Området er hellig for aboriginene, urfolket i Australia. Myndighetene er også bekymret over hva turismen har å si for miljøet. Fra 2011 vil området rundt steinen bli stengt for turister. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Denne artikkelen er hentet fra Klar Tale nummer 27, 28. juli 2009.

Siste utgave

På forsiden nå