Norge

– Unngå jul på kreditt

En halv million nordmenn har dårlig råd. Økonom advarer dem mot julehandel på kreditt.

500.000 nordmenn har dårlig råd. Likevel kjøper de gaver og ekstra mat til jul. Kreditt og kredittkort er en løsning som kan skape problemer. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Magne Gundersen er forbruker-økonom i SpareBank 1. Han forteller at det særlig er unge og unge voksne som får problemer med penger. Mange i alderen 25 år til 34 år sliter ekstra. Årsaken er store boliglån og høye utgifter når de skal etablere seg.

– Jul på kreditt er en dårlig løsning for den som allerede har dårlig råd. Problemet blir ikke mindre med kreditt, det blir bare større, sier Gundersen.

Respons Analyse har utført en undersøkelse for SpareBank 1. Den viser at bare 39 prosent av de spurte ikke har opplevd å ha dårlig råd det siste året. De 61 prosentene som er igjen er både sier de sjelden har dårlig råd, og de som sier de har dårlig råd hele tiden.

– Folk er ikke nødvendigvis fattige selv om de har dårlig råd. Det skyldes ofte manglende planlegging og oversikt, sier Gundersen.

Mange sier de har fått betalings-anmerkning eller mottatt krav om inkasso. Det gjelder 31 prosent av de spurte. I undersøkelsen fikk deltakerne spørsmål om de ville klart å betale en utgift på 20.000 kroner. Det er uten at de hadde regnet med den på forhånd. 21 prosent sier de ikke vet om de ville klare det, eller at de ikke ville klart å betale.

– Det er vanskelig å bruke mindre penger når situasjonen endrer seg. Jeg ser at mange unge voksne bruker mye penger i hverdagen. Da er det ikke rart om kontoen tømmes raskt, sier Gundersen. Han sier at 27 prosent fordeler betalingen over flere måneder, eller kun betaler renter. Det er når de betaler tilbake gjeld fra kredittkort.

Det første vi kutter når vi har dårlig råd, er reiser, fornøyelser og klær og sko. Vi kutter også vedlikehold av bolig. Det er før vi er villige til å kutte mobiltelefon, data og TV. Det siste vi ser ut til å velge bort, er forsikringer.

Gode råd mot dårlig råd:

* Planlegg innkjøpene. Finn ut hvor mye du kan bruke til jul og hvordan du vil bruke pengene. Lag handleliste, og følg den. Unngå impulshandel og gavekjøp i siste liten.

* Sett av penger til utgiftene som kommer i januar. Finn ut hvilke regninger som kommer i januar. Forsikre deg om at du har nok penger til å betale.

* Ikke gå amok under julehandelen. Hold deg til planen om hvor mye penger du skal bruke og hva du skal bruke pengene på.

* Vær forsiktig med kredittkortet. Ikke bruk kortet mer enn at du har råd til å betale når regningen kommer i januar.

* Tenk alternative gaver. En tjeneste, som barnevakt, å klippe plenen, malehjelp eller husvask er gratis å gi og flott å få.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå