Norge

Vi spiser mer grønnsaker, men for lite fisk

Nordmenn velger bort usunne varer. Helsedirektoratet er likevel bekymret for at vi spiser for lite fisk.

Det er spesielt de yngste som spiser mindre fisk enn før. Det viser tall fra Helsedirektoratet. Fra 2015 til 2016 gikk forbruket av fisk ned med 4 prosent. Det er motsatt av det myndighetenes ønsker. De vil at vi skal spise 20 prosent mer fisk innen 2021.

– Det er en stor utfordring at vi spiser for lite fisk. Fisk inneholder det sunne fettet og andre næringsstoffer som jod, selen og vitamin D. Det har stor effekt på helsa å bytte en eller to kjøttmiddager i uken med fisk. Det sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Granlund sier det likevel er noe som er positivt. Aldri før har nordmenn spist mer grønnsaker. Siden år 2000 har forbruket økt fra 59 til 81 kilo i året per person. Forbruket av frukt og bær har gått opp fra 69 til 89 kilo.

– Det å spise grønt er noe av det aller viktigste du gjør for helsa si, sier Granlund.

Gulrot er svært populær, og er den grønnsaken som øker mest.

– Gulrot er en super matvare! Den er full av næringsstoffer, den dyrkes i Norge og den er billig, sier Granlund.

I fjor ble det solgt nærmere 14 kilo gulrot per person i Norge.

I flere år har myndighetene jobbet for at vi skal spise mindre sukker. Siden 2000 har forbruket gått ned med 16 kilo til 27 kilo i året. Fremdeles er dette for høyt, ifølge Helsedirektoratet.

– For mye sukker kan føre til overvekt og fedme, og sykdommer som type 2 diabetes. Det er i tillegg dårlig for tennene, sier Granlund.

Regjeringen har bestemt at godteri og brus blir dyrere. Det vil sende flere nordmenn til Sverige, mener flere.

Vi får i oss mest sukker gjennom søte drikker, sjokolade, godteri og kaker.

Siste utgave

På forsiden nå