Norge

Vil du kjøpe kjøtt som er gått ut på dato?

Kundene skal lokkes til å kjøpe utgått mat. Målet er at vi skal kaste mindre.

Rema vil forsøke å selge oss utgått kjøtt.

– Målet er å halvere matsvinnet i god tid før 2030, sier Mette Fossum i Rema 1000. Matbransjen og regjeringen har en avtale. Bransjen skal kaste 50 prosent mindre mat innen 2030.

Du har kanskje sett merket «Keep-it» på matpakker. «Keep it» betyr «behold det». Merket ser ut som et termometer. En skala teller ned til null. Den viser hvor mange dager det er til maten går ut.

– Mange er redde for å kjøpe mat som nærmer seg best før-datoen. «Keep-it»-skalaen viser hvor lenge maten faktisk holder. Den kan fortelle at maten er helt trygg å spise, sier Kristen A. Hovland. Han jobber i selskapet som har laget Keep-it.

Rema vil lokke folk til å kjøpe mer utgått mat. De vil gi halv pris på utgåtte varer med Keep-it.

Jan Georg Dale fra Fremskrittspartiet (Frp) liker forsøket til Rema.

– Ingen kjøper mat for å kaste den. Dette er en enkel, billig og utmerket måte å få ned matsvinnet på, sier Dale til NTB.

Han jobber for tida med en lov mot å kaste mat. Han støtter ikke loven, men den ble vedtatt i Stortinget. Loven skal sørge for at produsentene kaster mindre mat. I dag har produsenter og butikker skylda for 39 prosent av matsvinnet. Vanlige folk har ansvar for 61 prosent av svinnet.

Dale mener at forbrukere må ta mer ansvar for det vi kaster.

– Jeg tror alle kunne trengt en streng bestemor. Derfor er matkasteloven ikke eneste løsning på problemet, sier Dale.

Keep-it brukes av Rema, Oslo universitetssykehus og Kolonial.no. Ifølge Rema har Keep-it gjort at folk kaster mye mindre.

– Det er lite som er verre enn å kaste mat, både etisk, økonomisk og med tanke på klimaet, sier Arne Kristian Kolberg. Han leder matprodusenten Nortura. Der er målet å kutte svinnet med 60 prosent innen 2030.

Nortura har i dag et svinn på rundt 1 prosent. Det er lite sammenlignet med svinnet hos folk.

– Vi tror på Keep-it som et godt verktøy mot matsvinn, sier Kolberg.

Andre har også bidratt til at vi kaster mindre. Flere butikker selger maten billigere hvis den er gått ut. Noen butikker selger brød fra i går. Melk og egg merkes med «best før, men ikke dårlig etter». Noen butikker selger også frukt med små «feil».

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå