Sport

Drapstruet etter overgang

For første gang siden 1976 møtes Strømsgodset og Mjøndalen i eliteserien. Lagene har vært rivaler lenge. Fotballspiller Per Ivar Fornes ble drapstruet da han byttet fra brunt til blått.

Fotball-lagene Strømsgodset (SIF) og Mjøndalen (MIF) er erkerivaler i Buskerud. Lørdag klokka 18 møtes de til kamp i eliteserien. Men verken Norges Fotballforbund eller politiet mener det er noen risiko med kampen.

På 1990-tallet ble fotballspiller Per Ivar Fornes truet på livet. Fornes forlot Mjøndalen til fordel for Strømsgodset.

– Det ble et voldsomt styr, og jeg fikk drapstrusler både via brev og per telefon. Det er en veldig rivalisering om du spiller i bygda eller i byen. Jeg vet ikke hvor alvorlig det var, men det var heftig, sier Fornes.

Fornes var Mjøndalen-fansens store kjæledegge. Isteden bestemte fansen seg for å hate ham.

– Jeg hadde akkurat blitt pappa og fikk et brev med bilde av en unge med avkappet hode. Det var uggent, folk gikk for langt, sier Fornes til NTB.

Historien er full av spillere som har byttet lag. Odd Johnsen var fotballens store helt i Buskerud på 1980-tallet og 1990-tallet. Han slapp unna mye da han spilte for Strømsgodset.

– For mange er dette hat. Sånn er ikke jeg. Dette er kun moro. Rivaliseringen mellom klubbene går langt tilbake, sier Odd Johnsen.

Men Johnsen er bekymret før kampen lørdag.

– Jeg er faktisk redd for gruff. Og jeg håper det er godt vakthold i Drammen. Jeg håper på noen pek, men ingenting som er over strekene. Pubene vil gjøre det godt med sen kampstart. Men jeg håper folk oppfører seg. Dette skal kun være moro, sier Johnsen til NTB.

Han mimrer tilbake.

– Jeg er SIF-gutt. Jeg er drammenser. Jeg glemmer aldri semifinalen i 1991. Vi var i bunnen av vår tabell, de lå høyt på sin. Det var vill rivalisering. Spillerne kjente hverandre godt. Det var fullt på stadion halvannen time før start. En sprø stemning. Hjertet får kjent på trykket nå. Folk er helnervøse, mest i Godset etter tapet mot Vålerenga, sier Johnsen.

Han tipper SIF vinner 3-0.

– Vi må kjøre på litt. Og Vegard Hansen har jo sagt at klubben hans rykker ned, sier Johnsen.

Fra Namsos følger Fornes med sine gamle klubber.

– Sier Odd 3-0? Nei, jeg tror på 1-1. Det er tross alt derby, selv om Godset skal være favoritter. MIF er underdogs uansett i år. Jeg håper Buskerud berger to lag i eliteserien, sier Fornes.

Den tidligere fotballspilleren har både spilt og trent fotball hjemme i Namsos.

– Det klør i føttene. Jeg er veldig takknemlig for min tid i Buskerud. Jeg hadde mange flotte opplevelser på Nedre Eiker og Marienlyst. Jeg angrer på at jeg dro hjem og gjorde trønder av meg. Namsos kommer seg ikke oppover i divisjonene, men det blir en del turer nedover for å se kamper med MIF og SIF. Jeg er fortsatt Buskerud-patriot, sier Fornes.

Mjøndalen rykket opp til årets eliteserie. Strømsgodset ble nummer fire i fjor.

2. runde i årets eliteserie i fotball startet fredag. Da møttes Sarpsborg og Vålerenga. Lørdag spiller Bodø/Glimt mot Molde. Søndag spiller Aalesund mot Lillestrøm og Haugesund mot Rosenborg. Dessuten er det kamper mellomd Odd og Stabæk, Start og Sandefjord og Viking mot Tromsø.

Siste utgave

På forsiden nå