Sport

Sepp Blatter og Michel Platini frikjent for korrupsjon

De to tidligere fotballsjefene Sepp Blatter og Michel Platini har blitt frikjent for korrupsjon.

Sepp Blatter var president for Fifa fra 1998 til 2015. Fifa er det internasjonale fotball-forbundet.

Mens Michel Platini var president for Uefa fra 2007 til 2015. Uefa er det europeiske fotball-forbundet. Begge måtte avslutte sin stilling som følge av anklager om korrupsjon.

– Jeg er ikke uskyldig i livet mitt. Men i denne saken er jeg uskyldig. Det sa Blatter da han kom til rettssalen, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

De to ble tiltalt for bedrageri. Rettssaken startet for for ett år siden.

Saken handler om en overføring av penger mellom de to. Blatter skal ha overført 18,5 millioner kroner til Platini. Blatter hevder at summen var en etterbetaling til Platini.

Fredag morgen ble de begge frikjent for korrupsjon.

Siden de nå ble frikjent skal de også få kompensasjon. Blatter skal få rundt 1 million kroner. Og Platini skal få rundt 1,4 millioner kroner.

---

Fakta om rettssaken

  • 27. mai 2015: Flere ledere fra Fifa blir arrestert. Mange av dem mistenkes for korrupsjon.
  • 29. mai 2015: Sepp Blatter blir valgt som Fifa-president. 2. juni trekker han seg som følge av presset på korrupsjons-sakene.
  • 25. september 2015: Sepp Blatter blir siktet for økonomisk kriminalitet.
  • 21. desember 2015: Sepp Blatter og Michel Platini blir utestengt fra fotball i fire år. Årsaken var en overføring av penger mellom de to. De selv mener at dette var en sen betaling av lønn.
  • 2. november 2021: Den sveitsiske påtalemyndigheten tar ut tiltale for bedrageri mot Blatter og Platini. Påtalemyndigheten mener betalingen skadet Fifa.
  • 8. juni 2022: Rettssaken starter. Påtalemyndigheten vil at de skal få fem år fengsel og bøter. Blatter og Platini har hele tiden sagt at de er uskyldige.
  • 15. juni 2022: Aktor sier at de kan få betingen fengsel på 20 måneder.
  • 8. juli 2022: Både Blatter og Platini blir frikjent for korrupsjon av den sveitsiske retten.

---

Siste utgave

På forsiden nå