Sport
Bilde 1 av 3

Dette er forurensing fra én fotballbane

Fotballbaner med kunstgress er en trussel mot miljøet. Gummikuler fra banen forurenser.

Gummikuler fra fotballbaner ligger i rester av snøen fra vinteren. Måking og fotball-sparking har dratt kulene ut fra gressmatten. Denne fotball-klubben har gjort en innsats. De forsøker å hindre kulene å spre seg. Gummikulene er samlet i store sekker.

Over hele landet er det 1.600 baner med kunstgress. De har kuler av sort gummi. Kulene hindrer at spillerne får skader. Men slik granulat er et stort problem for naturen. Små plastbiter som disse og annen mikroplast er forurensing.

Nå vil myndighetene hjelpe fotball-klubbene. Det skal hindre at gummien sprer seg. Pengepremier skal lokke klubbene til ekstra innsats.

– For andre år på rad har vi en konkurranse. Da gir vi premie til klubbene som bryr seg mest om miljøet, sier Ole Myhrvold til nyhetsbyrået NTB. Han er anleggssjef i Norges Fotballforbund (NFF). Han tror de vil få bort 90 prosent av forurensingen fra kulene innen år 2020.

Fem klubber kan få 30.000 kroner hver i premie. Premien får lagene som er flinkest til å holde gummikulene på gressmatten. Kulene må holdes borte fra naturen. De skal heller ikke bli med hjem i klær og sko.

– Organisasjonene har vært opptatt av miljø og dette. Både vi i fotballen, i mediene og fra myndighetene har snakket om det. Det virker, mener Myhrvold.

Langs banen til Nordstrand Idrettsforening er sekker stablet opp. Foreldre og spillere har vært med på dugnad. Gummikuler er kostet opp fra området rundt banen. Nå venter de bare på at resten av snøen smelter. Da blir flere gummikuler samlet opp.

Norges Fotballforbund har hatt møter med flere statsråder. De har snakket med kulturminister Trine Skei Grande, miljøvernminister Ola Elvestuen og tidligere miljøvernminister Vidar Helgesen. De har snakket om gummi-kulene og truslene mot miljøet.

– Gummi-granulat er en viktig kilde til utslipp av mikroplast i Norge. Det må bli krav til hvordan baner skal lages og driftes. Det vil gi mye mindre utslipp, sier Elvestuen. Han sier det blir nye regler fra nyttår.

Stortinget bestemte nylig en ny regel. Alle baner med kunstgress må ha utstyr. Det skal fange opp gummi-granulat. Utstyret må være på plass innen 1. januar 2019, skriver kanalen NRK. Det hinder at gummi-kulene ender i kloakken.

– Granulatet er den nest største kilden til forurensing med mikroplast fra den norske landjorda, sier Lars Haltbrekken til kanalen. Han er på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti.

I dag går gummikuler fra baner med kunstgress rett i avløpet. Det kan hindres med siler i kummene rundt banen. Fotballforbundet er positivt til tiltak som hindrer gummikulene i å spre seg.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå