Sport

Forrige VM i Finland ble en skandale

Sist det var langrenns-VM i Lahti ble seks finske løpere tatt for juks. Hele mesterskapet ble en skandale.

Neste uke starter verdens-mesterskapet (VM) i langrenn. Det holdes i Lahti i Finland. Der ble det også holdt i 2001. Det ble et veldig trist mesterskap for Finland.

Seks finske langrenns-løpere ble tatt for doping. De hadde brukt ulovlige medisiner. Hele verden fulgte med. Det var flaut og vondt for alle i Finland.

– Vi hadde ingen anelse om at noe var galt før VM, men det ble et kaos, sier Inggard Lereim.

Han var sjef for doping-kontrollen under VM i 2001. Han og kollegaene hans jobbet med å sjekke om noen jukset.

Først fant de ut at den finske løperen Jari Isometsä hadde brukt ulovlige medisiner.

– Jeg fikk sjokk. Jeg håpet han var den eneste, sier Lerim til nyhetsbyrået NTB.

Men han var ikke det. I en søppelbøtte ble det funnet rester etter ulovlige medisiner. Det var det finske laget som hadde lagt dem igjen.

– Da skjønte vi at dette ble en stor sak, sier Lereim.

Til slutt ble seks løpere på laget tatt. Det ulovlige stoffet de brukte heter Hemohes. Det gjør at løperne holder ut lenger. Før var det vanskelig å se om noen hadde brukt Hemohes. Men rett før VM fant legene en måte å finne det ut.

En av de som hadde jukset var finnenes største stjerne, Mika Myllylä. Han var en av de aller beste i verden. Også Harri Kirvesniemi ble tatt. Han var 43 år gammel, og nesten ferdig med å gå på ski. Han var kjent for å være en hyggelig fyr. Mange ville at han skulle vinne. Og finnene vant flere medaljer. Men de måtte de gi dem tilbake da de ble tatt.

Lereim syntes ikke det var gøy å avsløre jukserne.

– Jeg hadde kjent Harri Kirvesniemi fra han var 17 til 18 år gammel. Også Myllylä var en fantastisk trivelig kar. Nei, det var bare fryktelig trist alt sammen, sier Lereim.

Juksingen ødela for alle finske langrenns-løpere. Ikke bare de som hadde jukset. VM skulle være en ski-fest, men folk snakket nesten bare om jukset.

16 år senere håper Lereim at det går bedre med Finland denne gangen.

– Det ville vært fantastisk om Finland vant noen gull-medaljer. Det har de fortjent. Da kan de endelig glemme skandalen i 2001.

Siste utgave

På forsiden nå