Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frikjenner Skiforbundet

Eksperter har sjekket om skiløpere fikk medisin uten grunn.

Sport

Skiløper Martin Johnsrud Sundby ble stengt ute i fjor. Han hadde brukt for mye av Ventoline. Det er en medisin mot astma. Han fikk ikke beholde seirene i verdenscupen og Tour de Ski.

Medisinen kunne ha gitt ham fordeler.

Sundby var ikke alene. Friske langrenns-løpere fikk medisin mot astma. Det avslørte kanalen TV 2.

Norges Skiforbund måtte gjøre noe. Et utvalg så på saken. Det er eksperter i medisin fra Norge og utlandet. De sjekket om medisin ble brukt på feil måte i norsk langrenn.

Torsdag kom svaret: Skiløpere uten astma har ikke blitt behandlet på en skadelig måte. Legene har sjekket dem på riktig måte, mener utvalget. Skiløperne skal heller ikke ha fått for sterke medisiner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Noen skiløpere kan få problemer med pusten, selv om de ikke har astma. Det kan være på grunn av forurensing, sa Petter Olberg til kanalen NRK i fjor. Han er lege på landslaget. Han innrømmet at løpere uten astma fikk medisin.

I fjor ble Therese Johaug tatt for doping. Hun brukte en krem på leppa med et ulovlig stoff i.

Norsk langrenn har hatt en tøff tid. Den tåler ikke flere saker om doping, sier Torbjørn Skogstad til avisa VG. Han er sjef for langrenn.

– Det har påvirket oss alle. Jeg ser utøvere, trenere og andre som føler de blir mistenkt. De kjemper mot påstander om juks. Det synes jeg har vært tøffest, sier Skogstad.

LES MER HER: Barn dropper medisin mot astma

LES MER HER: Straffes for feil bruk av astma-medisin

LES MER HER: Han vil granske skilandslaget

LES MER HER: – Astmamedisin hjelper bare syke