Sport

Norges Schumacher?

Pål Varhaug kjører i 270 kilometer i timen uten å være redd. 18-åringen er Norges største racerbil-talent.

I helgen skal Pål Varhaug konkurrere i Spa i Belgia. Det blir det 9. og 10. bil-løpet hans i år. I 270 kilometer i timen suser han forbi konkurrentene.
– Du kan ikke bli redd. Da begynner du å tvile. Det gjør det lett å feile. Da går det galt. Du kan krasje, sier han.

Varhaug sier at hans store styrke er at han ikke blir stresset. Det gjelder å konsentrere seg når han skal kjøre forbi de andre.
– Jeg er flink til å se hvor jeg bør plassere bilen. Jeg beregner hva som kommer til å skje med de andre bilene før det skjer, sier han.

Målet til 18-åringen er å bli Formel 1-fører i 2012. Varhaug startet med gokart da han var fem år gammel. Han trente lenge med dårlig utstyr med vilje.
– Da måtte jeg kjempe for å bli flink til å kjøre. Slik at jeg kunne vinne over de andre, sier Varhaug.
Han begynte å kjøre racer-biler. Det gikk ikke lang tid før han fikk konkurrere i bedre klasser. I år kjører Varhaug i Formel Masters. Han er bare to klasser unna å kunne kjøre i klassen Formel 1. Det er den samme som tyske Michael Schumacher kjørte i.

I fjor ble Varhaug italiensk mester i Formel Renault. Han er den yngste som har vunnet den tittelen. Nå er nordmannen nummer tre sammenlagt i Formel Masters.
– Fabio Leimer leder konkurransen. Jeg klarer ikke å ta ham igjen. Men jeg satser på å klare 2. plassen, sier Varhaug.

Han håper å komme i en bedre klasse neste år. Da må 18-åringen kjøre for et bedre lag. Og det er ingen billig sport. Varhaug trenger flere millioner kroner.
– Årets sesong koster meg mellom 6 og 8 millioner kroner, forteller han.
Racer-kjøreren mangler 1,5 millioner kroner. Og det er tre runder igjen av Formel Masters.
– Jeg har ikke penger til de to siste racene i september. Hvis jeg ikke får sponsorer, får jeg ikke fullført sesongen, sier Varhaug.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 33, 27. august 2009.

Siste utgave

På forsiden nå