Sport

Sikkerheten skjerpet i fotball-VM

Fotballpøbler eller terror-angrep kan ødelegge VM i fotball. Spillerne får ikke forlate hotellet uten vakter.

I morgen (torsdag) starter verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Da må Russlands president Vladimir Putin vise at landet har kontroll. Samtidig må Russland være forberedt på andre alvorlige ting. Terror-gruppa IS har truet med angrep mot VM. Eksperter tror terroristene har støtte i Russland.

Ekstra vakter og metalldetektorer beskytter fotball-spillerne fra Danmark under VM.

Det danske landslaget og landslagssjef Åge Hareid lag bor i Anapa. De bor på et flott hotellanlegg. Spillerne får ikke lov til å forlate hotellet.

– Det kan de ikke. Vi gjør noen tiltak for sikkerheten, slik at alt skal være tryggest mulig, sier Hareide til nyhetsbyrået NTB.

Spillerne har avtalt dette på forhånd.

– Det er bedre slik, og vi er glade for det er folk som passer på oss, sier han.

Eksperter ved et senter i USA vil bekjempe terrorisme. I en rapport skriver de at IS har hatt flere vellykkede terrorangrep i Russland. Det har også vært angrep som har vært stoppet.

– Dette tyder på at gruppen kan gjennomføre angrep i Russland under VM, sier ekspertene.

Anleggene som brukes under VM, er godt voktet. Men det finnes andre mål, sier de.

Det danske laget fikk med seg vakter da de skulle bade i havet tirsdag.

– Russland er ikke like sikkert som Danmark, så folk må tenke seg om. Vi har sikkerhetsfolk på plass. Skal vi ut så må vi nok ta med seg noen av dem, sier spiller Andreas Cornelius.

Hotellet er også sikrere enn hjemme.

– Vi må gjennom en metalldetektor for å komme inn i lobbyen. Det er litt rart, men ellers er det et fint hotell, sier Christian Eriksen.

Hver dag går sikkerhetsfolk gjennom hotellet. De skal finne mulige bomber, sier Per Thrøstesen. Han er kokk for landslaget.

Mer sannsynlig er det at det blir bråk mellom fotball-supporterne.

– Det er ventet sammenstøt mellom supportere fra Storbritannia og Russland. Det skjer enten i St. Petersburg eller Nizjnij Novgorod, sier forsker Natalia Judina. Hun jobber ved forskningssenteret SOVA i Moskva.

10.000 briter kommer til Russland for å se VM. Britiske eksperter er bekymret.

Russland har en gruppe fotballpøbler. Flere er voldelige. Ofte er de rasistiske og høyreekstreme. Mange er også imot homofile. Derfor frykter homofile supportere disse.

Egypts landslag skal trene i Tsjetsjenia under VM. I denne russiske republikken ble flere homofile drept eller torturert i fjor. Det skriver avisa Novaja Gazeta.

Du kan lese mer om VM i Klar Tales e-avis i morgen.

Siste utgave

På forsiden nå