Tema

Pynter seg med turban på hodet

Hodeplagget turban har hatt en egen dag i flere år. Men hva handler dagen egentlig om?

Lørdag er det klart for turbandagen igjen. I fjor deltok 10.000 personer, skriver nyhetsbyrået NTB. Alle kan få fargerike hodeplagg. Det er bare å stille seg i kø i Oslo sentrum.

Frivillige sikher deler ut mat og forteller om religionen.

– Vi måtte stå i kø i nesten halvannen time. Da var det vår tur å få turban, sa Astri Åmellem Brøto til avisa Aftenposten i fjor. Hun hadde med datteren og ei venninne. Turbanene var verdt ventingen.

Dagen handler om religionen sikhisme.

– Vi vil fortelle verden hva sikhismen er. Selv om vi har skjegg og turban, så er vi ikke farlige. Det sa Sumeet Singh Patpatia, som er med og arrangerer dagen.

Sikhismen startet i Punjab i India på 1500-tallet. Omtrent to prosent av alle i India er sikher, ifølge nettstedet Wikipedia. Det finnes millioner i resten av verden i tillegg.

Sikhene startet med å droppe ritualer i hinduismen. De nektet å dele folk i grupper etter status. De troende er ett folk.

– En sikh er opptatt av likhet. Alt og alle i universet er en del av den samme kraften, skriver turbandagen.no.

En sikh skal også beskytte de svake i samfunnet.

Hvorfor bruker de turban? Den er litt som en krone, som alle har rett til å bære, skriver nettstedet.

Turbandagen ble startet i 2009. Den har blitt en tradisjon for mange. Kjendiser som Jenny Skavlan deltar.

– Turbandagen viser mangfoldet i Oslo fra sin beste side. Turbanen står for likhet, rettferdighet og demokrati. Tre ting som virkelig fortjener å feires en hel dag, sa Jenny Skavlan til TV 2 i fjor.

Siste utgave

På forsiden nå