Tema

Her blir det skapt stjerner

Romfarts-organisasjonen Nasa har delt enda flere nye bilder. Blant annet av et område der det blir skapt mange nye stjerner.

På bildet over kan vi se stjerner bli «født». Forskere kaller det vi ser på bildet for «kosmiske klipper». Det er en tidlig fase av at en stjerne blir født. Bildet er tatt av det nye romteleskopet James Webb.

Det har mye nytt teknisk utstyr som kan gi flere svar på spørsmål vi har om universet. Teleskopet gjør det mulig å studere gassen og støvet som stjerner blir laget av.

Både mandag og tirsdag delte Nasa nye bilder fra teleskopet. Ett av de nye er av det som blir kalt Stephans kvintett. Det er av en samling av fem galakser i stjernebildet Pegasus. Bildet de viste er satt sammen av over 1.000 enkeltbilder. Og det er mye mer detaljer enn i et bilde som ble tatt av Hubble-teleskopet i 2009.

Du kan selv sammenligne de to bildene under. Du kan trekke streken på midten fra høyre til venstre, eller motsatt. Bildet til venstre er fra James Webb.

– I dag bringer vi menneskeheten bilder som er banebrytende. De er av kosmos fra James Webb-teleskopet. Det er bilder som verden aldri har sett før, sa Bill Nelson tirsdag. Han er sjef hos Nasa.

Bildene viser at teleskopet kan hjelpe oss med å finne svar på selv det vi ikke vet at vi lurer på, ifølge Nelson. Det er spørsmål som vil hjelpe oss til å forstå universet bedre. Og hvilken plass mennesker har i det.

– Dette er starten på en ny era innen betraktning av universet. Men også for spennende vitenskapelige oppdagelser med Webb, sa Günther Hasinger. Han er direktør for vitenskap i Den europeiske romfarts-organisasjonen (ESA).

Ett bilde som ble delt mandag viser lys fra universet var helt nytt. Dermed kan lyset være fra tiden like etter Big Bang. Det er 13,8 milliarder år siden.

Teleskopet kan mer enn å ta bilder. Det kan også gi svar på hva som er på overflaten av en planet.

Et annet bilde viser detaljer fra WASP-96b, som er en varm og oppblåst planet utenfor vårt solsystem. Det er klare tegn til vann, sammen med bevis på tåke og skyer som tidligere av planeten ikke klarte å finne.

Bildet er av planeten WASP-96b. Det er en grafikk med kurver foran bildet. Den viser at det er mye spor av vann på planeten. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

Pål Brekke er fagsjef ved Norsk romsenter. Han sier til kanalen NRK at den nye teknologien gir mer håp om å finne liv på andre planeter.

– Nå er sjansene store. Ikke nødvendigvis for å finne intelligent liv. Men kanskje en plante eller noe slags dyr. Det kan hende skjer i vår livstid, sier han.

Brekke sier dagen er «litt som julaften» for de interesserte.

– Vi kan se igjennom tåker som vi har slitt med å se gjennom før. Dette betyr at vi kan studere nyfødte stjerner og solsystemer som er i ulike aldre. Det kan det hjelpe oss med å forstå vårt eget solsystem, sier han.

---

James Webb-teleskopet

  • For ett år siden ble rom-teleskopet James Webb sendt opp i verdens-rommet.
  • Det skal ta over arbeidet til teleskopet Hubble. Det har vært i bruk i 30 år.
  • Forskere tror at det nye teleskopet kan vise bilder fra universets utvikling, også kalt Big Bang.

---