Tema

Havbunnen var full av gull og sølv

For 50 år siden gjorde dykkere et stort funn. – Det var som Onkel Skrue i pengebingen, sa en av dem.

«Akerendam» var et skip fra Nederland. Det forliste på Sunnmøre i 1725. For 50 år siden gjorde tre dykkere et stort funn. Det lå masse gull og sølv på havbunnen.

– Det var som Onkel Skrue i pengebingen. Vi vasset i mynt, sa Bengt-Olof Gustafsson i 2011. Gustafsson er nå død.

Han og kameraten Stefan Persson skulle dykke. De reiste til Ålesund sommeren 1972. I Ålesund kom de i kontakt med Eystein Krohn Dale. Han drev en dykker-butikk. Svenskene fikk bli med og dykke utenfor Runde. Flere andre var med.

Dykkerne festet om bord på en båt lørdag. Bare tre av dem orket å dykke morgenen etter 16. juli. De skulle studere kreps og andre dyr. Lite visste de om hva som lå der.

Persson så et teppe av gull og sølv. Det var et rundt 70 centimeter tykt teppe av mynter.

– Først trodde jeg ikke at det var sant. Men så tenkte jeg at her får jeg vel fylle lommene. Så jeg kan vise myntene til barnebarnet, sa Persson til avisa Sunnmørsposten.

Bildet viser dykkere som har funnet mynter.

La oss gå tilbake i tid. Til øya Texel i Nederland 19. januar 1725. Kaptein Nicolas de Roly var stolt av skipet «Akerendam». På sin første tur går skipet ut i Nordsjøen. De skulle til Indonesia. Skipet skulle brukes i handel. Kapteinen valgte den tryggeste ruten – trodde han. Det skulle vise seg å være feil.

Uværet herjet. «Akerendam» drev inn mot klippene på Sunnmøre. Skipet ble helt knust. Alle de 200 om bord druknet. Det var også vanlige folk med.

Det var dårlige tider i Nederland. Mange ville prøve lykken i andre land. En del hadde med seg alt de eide på turen. Noen var rike. I tillegg skulle penger betale for varer.

Bildet viser et modellskip.

Jan Ove Steffensen var fotograf i Sunnmørsposten sommeren 1972. Han var den første som tok bilde av skatten fra «Akerendam». Dykkerne greide å holde funnet hemmelig i flere dager. Først lørdag 22. juli kom nyheten om skatten på trykk i avisa.

«Et teppe av gull- og sølvmynter» sto det på hele side 1.

– Jeg var på kveldsvakt. Eystein Krohn Dale og de to svenskene kom opp til meg på foto-avdelingen. De ville ha hjelp til å framkalle noen fotografier. Jeg fikk sjokk da jeg så hva som var på bildene. Har dere funnet penger? Ropte jeg ut fra mørkerommet, sier Steffensen.

– Og det til de grader, var svaret fra Dale. Han viste fram en pose full av gull og sølv.

Så gikk de rett til politiet. De fortalte om funnet ved Runde. Steffensen fikk ta det første bildet av myntene fra «Akerendam». Dermed var sirkuset i gang.

Eystein Krohn Dale er lei av å snakke om det som skjedde for 50 år siden. Men han åpnet seg litt i et intervju med Dagbladet Magasinet. Det er et par år siden. Og om at de valgte å holde det hemmelig.

– Jeg hadde litt dårlig samvittighet. Jeg må innrømme det, sier han i intervjuet.

Krohn Dale solgte sin del av skatten i 1978. Salget betalte blant annet for studier i London.

Deler av skatten er nå på Runde miljøsenter. Denne sommeren har de en stor utstilling om funnet for 50 år siden.

Mange vil se, tror Cecil Elisabet Nerbø. Hun er leder i Opplev Runde.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå