Tema

Derfor er de sinte på staten

Aktivister er tilbake i Oslo. Politiet bar flere ut fra Stortinget. Men hva handler konflikten egentlig om?

Noen få aksjonister tusler mellom lavvoer. De står ved Stortinget. Torsdag morgen virker stille i hovedstaden. Men den er langt fra stille. De andre aksjonistene har reist til Statkraft utenfor byen. Der skal de sperre inngangene. De krever å bli hørt.

– Vi fortsetter aksjonen enn så lenge.

Det får Klar Tale opplyst fra Tuva Mjelde Refsum i Natur og Ungdom. Dagen er hektisk. Hun rekker bare å svare kort på en tekstmelding.

– Vi krever å bli lyttet til.

Hvorfor er de unge sinte på staten?

Du har kanskje sett dem. Alle de unge som sitter i gatene. En konflikt står uløst. Den handler om vindkraft. Og den handler om reindrift. Disse passer dårlig sammen.

Norge og resten av verden trenger energi. Energi fra vind er renere enn den som kommer fra kull, olje og gass. Men vindturbiner krever mye plass. De har følger for natur og folk der de står.

I 2013 sier regjeringen ja til 151 vindturbiner. De skal stå på Fosen i Trøndelag. Et godt egnet sted for vindkraft. Selskapet Statkraft skal bygge dem. Det gjør de for Fosen Vind. Den siste turbinen står klar i 2020.

Men turbinene skaper trøbbel. Sørsamer har drevet med rein i området. Det har de gjort i flere hundre år, ifølge kanalen NRK. Og samene har kjempet imot de nye turbinene. Reinsdyra skal spise i disse områdene.

Så kommer dommen fra Høyesterett. Saken har nådd helt til Norges øverste domstol. Myndighetenes ja til to kraftverk på Fosen er ugyldig. Det krenker samenes rett til å drive med sin kultur. Turbinene er i strid med menneske-rettighetene.

Men vindturbinene blir stående.

I februar i år får aktivister nok. De går til aksjon i Oslo. 500 dager etter at Høyesterett kom med dommen. De er fra Norske Samers Riksforbund og Natur og Ungdom. De setter seg ned foran flere departementer. De roper slagord. Så kommer politiet og henter noen av dem.

Til slutt må statsminister Jonas Gahr Støre beklage. Det samme gjør olje- og energiministeren. De lover å få gjort noe med saken.

Nye hundre dager passerer. Det er blitt sommer. Aksjonistene drar til Oslo igjen. De sperrer kontoret til statsministeren. De drar til både Slottet og Stortinget.

Nesten samtidig er folk på plass ved Roan vindpark på Fosen. De stenger veiene til kraftverket.

Nå, denne høsten, er det to år siden Høyesteretts dom. Unge aksjonister er sinte. De har fått med seg Greta Thunberg i kampen. Hun er kjent i hele verden i klimasaken. Hun ber alle vise sin støtte til de som kjemper samenes sak. Selv gjør hun det samme.

Bildet viser miljøaktivist Greta Thunberg sammen med andre aksjonister.

– For meg er det en selvfølge, sier Thunberg i en pressemelding.

Onsdag er toårsdagen for dommen. Flere aksjonister drar inn på Stortinget. Partiet Rødt inviterer dem inn som gjester. Men de blir bare værende. De sitter og ligger på gulvet.

– Vi kommer ikke til å gå ut herfra. Vi blir så lenge vi må. Kravene er de samme: At turbinene rives, sier Ida Helene Benonisen til kanalen TV 2.

Samene skal få tilbake områdene, krever de.

På kvelden bærer politiet dem ut.

Statsminister Støre er på Stortinget denne dagen. Men i et annet ærend. Han skal snakke om krigen som herjer i Midtøsten, skriver nyhetsbyrået NTB.

Dagen før møtte Støre folk i aksjonen. Men det hjalp lite.

– Vi jobber intenst for å finne en løsning, sa Støre, ifølge NTB.

Også Geir Fuglseth har snakket med aksjonistene. Han er ansvarlig for kommunikasjon i Statkraft og Fosen Vind. De vil finne en løsning, sier han til NTB.

– Vi ønsker å komme til en løsning, sier han. En mekling er i gang. Han tror de kan få til noe som skal ivareta samenes rettigheter.

Bildet viser Jonas Gahr Støre.

---

Fakta: Konflikt om vindkraft

  • Mange unge demonstrerer i Oslo. De sperrer gater og innganger.
  • Årsaken er vindturbiner på Fosen. De strider mot samers rettigheter, ifølge en dom fra Høyesterett.
  • To er etter dommen står saken uløst.

---



Siste utgave

På forsiden nå