Tema

Er det trygt å handle på Temu?

Sko til 41 kroner og leker til 8 kroner. På Temu finner du alt, men Forbrukerrådet advarer.

Nettstedet Temu tilbyr det meste. Du kan kjøpe sminke, ting til hjemmet og klær. Fra noen få kroner. Er det for godt til å være sant?

Forbrukerrådet advarer. Temu er en markedsplass for kinesiske butikker, sier Nora Wennberg Gløersen. Hun er forbrukerjurist hos Forbrukerrådet. Temu ligner nettsteder som Wish og AliExpress.

– Felles er at de alle selger billige varer. Som kjent er det jo ofte slik at pris og kvalitet henger sammen, sier Gløersen.

– Hva er det som kan være farlig med å bestille fra slike sider?

– Norske forbrukere er vant til å ha rettigheter som forbrukere. Det får du om du handler i norske nettbutikker. Denne tryggheten får du ikke på Temu.

Du må nesten forvente å få varer av dårlig kvalitet, mener Gløersen. Det er flere varer der som er kopier av kjente merkevarer. Du kan for eksempel bestille en hårføner som ligner på den fra Dyson, sier Gløersen. Men du kan få en helt annen kvalitet.

– For det andre er vi bekymret for at du kan få varer som inneholder stoffer som er skadelige for helse og miljø. Eller varer som er en risiko for sikkerhet. Du kan for eksempel ende opp med en ansiktsmaske med stoffer som fremkaller allergi. Eller en røykvarsler som ikke piper når det brenner.

Forbrukerrådet har ikke testet varer fra Temu. Men i Italia har de gjort det. De bestilte 28 varer derfra i høst, sier Gløersen. Testene viste feil ved omtrent alle produktene:

Sminke og kosmetikk hadde ikke lapp som viste innhold. Da er det umulig å vite hvilke stoffer varene har i seg, sier Gløersen.

Barneleker hadde smådeler som barn kan sette i halsen. Det kan i verste fall føre til kvelning. De testet en sykkelhjelm. Den viste seg å ikke beskytte hodet godt nok.

Velger du likevel å handle fra Temu? Da bør du kjøpe noe som vil gi deg minst mulig trøbbel, sier Gløersen.

Unngå å kjøpe noe du skal putte i munnen eller smøre på kroppen. Du bør holde deg unna kjøkkenredskaper og annet som berører maten du spiser. Det samme gjelder kosmetikk, sminke, tannbørster og lignende.

Unngå elektronikk. Ikke kjøp noe som kan være brannfarlig, eller på annen måte være en risiko for liv og helse. Betal med kort. Da kan du benytte deg av kort-reklamasjon hvis du får problemer med kjøpet ditt.

Også Miljødirektoratet følger med. De kjøper og tester produkter som selges på nettet, blant annet.

– Vi har stort fokus på netthandel. Vi tester produkter fra Norge og EU som markedsfører produkter mot Norge, sier Mathieu Veulemans.

Direktoratet har kjøpt inn produkter fra Temu. De kjøper også fra andre nettbutikker. De sjekker hvordan produktene er merket. Slik bestemmer de hvilke som blir sendt til analyse.

– Vi finner noen farlige stoffer i produkter fra norske butikker. Det er ofte enda flere i nettbutikker fra EU. Men de som kommer fra land utenfor Europa, har mye større fare.

Det er viktig at folk vet hva slags risiko de tar, sier Veulemans. Direktoratet anbefaler folk å handle fra steder som følger EU sine regler.

Klar Tale spurte Temu hva de tenker om Forbrukerrådet sine bekymringer.

– Temu tar kvalitet og sikkerhet på stort alvor, sier Michael Falk. Han jobber Temus nordiske PR-byrå.

Ulike selgere legger selv ut sine varer. Men de blir gransket først. De må også signere en avtale. Der sier de ja til å følge lover og regler. Også regler som gjelder i hvert marked. Temu gir selgerne støtte. De opplyser om krav som finnes i de ulike markedene.

Produkter blir sendt til Temus lager. Og der kan produkter bli sjekket. Varen skal stemme med beskrivelsen kunden har fått. Og den skal følge regler om sikkerhet.

Temu følger også med på tilbakemeldinger fra kunder. Slik kan de finne problemer med produkter. Hva om selger ikke følger reglene? Da kan selgeren bli utestengt, ifølge Temu.

Målet til Temu er at kunder skal kunne stole på dem. De setter pris på ærlige tilbakemeldinger. Temu sier de har bedret sine systemer. Både for overvåkning og kvalitet. De har jobbet tett med dem som selger varene. For å forsikre seg om at regler i Europa blir fulgt.

Kunder skal også kunne få penger igjen. Eller sende varer i retur. Temu sier at de er ledende i bransjen på dette.



Siste utgave

På forsiden nå