Tema

Da kvinner var hjemme og passet barn

Noen tok kampen for dagens unge kvinner. Likestillingsloven er 40 år gammel, og det skal feires.

Likestillingsloven har bursdag. Den blir 40 år i år. Det har flere ministre tenkt å feire. I dag (fredag) er Trine Skei Grande og Linda Hofstad Helleland med på en markering i Oslo.

– Norge er blant verdens mest likestilte land, sier Helleland til avisa Dagbladet. Hun er minister for barn og likestilling.

– Stadig færre kvinner jobber deltid, sier hun.

Bare Island regnes som mer likestilt.

Hva vet du egentlig om likestillingen i Norge?

Etter andre verdenskrig giftet kvinner seg tidlig. De ble stort sett værende hjemme som husmødre. Samfunnet skulle bygges på familien. Det var de fleste enige om. Mannen jobbet, og kvinnen holdt hjemmet i orden og tok vare på barn. Slik var det fram til midten av 1960-tallet, ifølge nettstedet snl.no.

Hva skjedde etterpå?

Kvinner begynte å utdanne seg. Gifte kvinner begynte å jobbe utenfor hjemmet. De fikk ikke lenger like mange barn som før.

En gruppe med kvinner krevde endring. De ville få slutt på at samfunnet skulle ledes av menn. De ble kalt nyfeminister. De kjempet på 1960-tallet og 1970-tallet.

Feminister i Oslo ble inspirert av kvinner i USA. Nyfeministene fikk støtte fra andre grupper med kvinner. De krevde barnehager og rett til å ta abort. Kvinnene krevde samme lønn som mennene fikk. De ville også bli politikere.

Ekteskapet ble ikke like viktig lenger. Mange droppet faktisk å gifte seg. Både menn og kvinner tjente penger. Kvinnene var ikke avhengig av mannen på samme måte.

Likestillingsloven ble vedtatt i 1978. Den skulle sikre likestilling mellom menn og kvinner. Loven har endret seg underveis.

I dag tjener fortsatt menn mer enn kvinner. Det skriver direktoratet Bufdir på sine hjemmesider. Kvinner har også større sjanse for å bli fattige.

Én av årsakene er at arbeidslivet er delt. Kvinner velger noen yrker, mens menn velger andre. De tradisjonelle yrkene for kvinner gir ofte lavere lønn.

Avisa Bergens Tidende har sett på likestillingen i Norge i dag. Den nevner flere ting som ikke er bra.

Menn er oftere ledere enn kvinner. Kvinner tjener mindre enn menn. Kvinner gjør fortsatt mer av jobben hjemme. Barn er et hinder for karrieren til kvinner.

– Noe av grunnen er at kvinner er borte fra jobb på grunn av barn og graviditet, skriver avisa.

Kvinner er oftere syke enn menn. Seks av ti på uføretrygd er kvinner.

Siste utgave

På forsiden nå