Tema

Fred, musikk og kjærlighet

Lørdag er det 40 år siden 500.000 mennesker samlet seg på en gress-slette i USA. Musikk-festivalen Woodstock er ikke glemt.

15. august i 1969 stanset trafikken nesten opp utenfor New York i USA. I nesten to dager var det lange køer med biler. Årsaken var en musikk-festival i den lille byen Bethel. Festivalen skulle egentlig arrangeres i byen Woodstock. Men den ble flyttet. Slik fikk festivalen navnet Woodstock.

En festival folk fremdeles snakker om, 40 år senere.
Til sammen ble 186.000 billetter solgt før festivalen startet. Arrangørene håpet at rundt 200.000 mennesker ville komme. Slik ble det ikke. Ryktene om alle de kjente musikerne som skulle spille på festivalen, spredte seg raskt. Nesten 500.000 mennesker samlet seg på jordene i Bethel. Gjerdene måtte rives for å få plass til alle. Slik slapp mange å betale for billetten.

I 1969 var USA i mange militære-konflikter i andre land. En av dem var Vietnam-krigen. I fire dager ble Woodstock som et eget lite land. Det skriver mange av dem som var der. Alle skulle ha åpne sinn og mange brukte dop. Slik fikk festivalen mottoet «tre dager med fred, musikk og kjærlighet».

32 av de mest kjente amerikanske musikerne kom for å spille på Woodstock. Blant dem var Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Joe Cocker, Grateful Dead, Joan Baez og Santana. Festivalen blir regnet som en av de viktigste hendelsene i musikk-historien. Derfor er det også laget flere dokumentarer om Woodstock.

Men ikke alt var positivt. Det var dårlig vær og arrangørene hadde ikke nok mat og drikke til alle. Det var heller ikke nok toaletter, dusjer eller førstehjelps-utstyr.

Amerikanske Jim Murray var en av dem som opplevde festivalen.
– Jeg dro til Woodstock sammen med en kamerat. Da vi kom dit, skjønte vi at det var mye mer publikum der enn noen hadde forventet. Så alle måtte prøve å respektere hverandre og ikke krangle. Samtidig skulle vi ha det gøy, sier han. Murray forteller at de gledet seg mest til å se Jimi Hendrix spille. Men Hendrix spilte ikke før mandagen. Da måtte de to dra hjem.
– Det var spesielt å se Janis Joplin og bandet Sly and the Family Stone spille, sier Murray.

Han forteller at de måtte presse seg selv til å holde ut hele helga. De hadde ikke med seg mat eller vann. Det var heller ingenting å kjøpe.

Murray forteller at hans beste minne fra helga var da de dro inn til den eneste butikken i byen. De skulle kjøpe mat, men to løk var det eneste som var igjen i butikken.
– Regnet og gjørmen gjorde at det var vanskelig å gå. Men folk trengte seg sammen. De delte det de hadde og brydde seg om hverandre, sier han.

Murray forteller at Woodstock påvirket ham for resten av livet.
– Det gjorde blant annet at jeg fikk sterkere meninger om krigen i Vietnam. Og jeg ble bevisst på at unge mennesker kan ha sterke meninger, sier han.

Saken er fra Klar Tale nummer 31, 13 august 2009.

Siste utgave

På forsiden nå